Raiffeisen Bank Bosna i Hercegovina d.d. Sarajevo iznijela analizu stanja ekonomije u BiH i svijetu


Raiffeisen Bank Bosna i Hercegovina d.d. Sarajevo je na nedavno održanoj press konferenciji iznijela svoju analizu stanja ekonomije u BiH. U njihovoj makroekonomskoj analizi stoji oporavak zemalja eurozone imao pozitivan utjecaj i na Bosnu i Hercegovinu tako da je već u 2013. godini BDP rastao oko 2%. Jedan od ključnih faktora bio je izvoz roba i rast industrijske proizvodnje za 7%. No rastu su mnogo doprinijeli infrastrukturni radovi, prije svega na koridoru Vc, za što se izdvaja puno novaca što je pokretač daljeg oporavka. Banke su u 2013. godini podržale taj rast uz rast kreditnog portfelja za oko 3%. Prošle godine privatna potrošnja je pala, ali neznatno, a već je počeo pad nezaposlenosti. Priljev stranih investicija je relativno nizak, dok je proračun izbalansiran kroz prinos MMF-a putem četiri tranše, od kojih su tri povučene.

RBA navodi da su ekonomski izgledi za 2014. godinu za BiH relativno pozitivni, no da se rast očekuje samo u određenim sektorima. Ipak smatraju da se ukupna ekonomija okrenula u pozitivnom smjeru.

Za dalji rast ekonomije kako u svijetu, tako i u BiH bit će jako bitna situacija u Europi, gdje ostaje određena nada kako Rusija i Ukrajina neće imati preveliki utjecaj.

Na faktor rasta gospodarstva Bosne i Hercegovine i dalje će utjecati infrastrukturni radovi, gdje se očekuje priljev stranih sredstava od 1,4 milijarde KM, dok se očekuje rast privatne potrošnje od 0,5%.

Zaključno, prema analizi RBA, izgledi za 2014. godinu su pozitivni uz napomenu kako izborna godina za sobom donosi puno određenih nesigurnosti.



Priopćenja