Gospodarstvo Irana u ožujku 2014.


Iranski je Parlament objavio kako 15 od 75 milijuna građana živi ispod crte siromaštva, što čini 20% stanovništva. S obzirom na već povećane cijene struje, plina i vode, te uz prethodno planiranu reformu poticaja u poljoprivredi, Iranci od ožujka 2014. godine očekuju brzi rast cijena na malo.

Iran i Rusija su postigli inicijalni dogovor o gradnji dvije nove nuklearne elektrane ''blizu postojeće u Bushehru'' s 1000MW reaktorima. Dodatno, dvije zemlje rade na sklapanju gospodarskog ''nafta za robu'' ugovora teškog oko 20 milijardi USD, s kojim bi Iran izvozio oko 500 tisuća barela nafte dnevno po cijeni nešto manjoj od 100 USD za rusku tehničku robu, opremu, hranu, metale i dr. Zasada, prema navodima, u nacrtu ugovora nema riječi o oružju, a za pretpostaviti je da će ugovor o izgradnji nuklearki biti sastavni dio ovog ugovora.

Međunarodni su mediji objavili kako su General Electric i Boeing dobili dozvole američke Vlade da izvoze dijelove za civilne avione u Iran. Pritom je GE iznio da je već  dogovoreno kako će se njegovi predstavnici idućeg tjedna sastati s predstavnicima Iran Air-a u Istambulu, kako bi raspravili  ''iranske potrebe''.

Na traženje SAD-a, New Delhi namjerava smanjiti uvoz nafte iz Irana za trećinu u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na količinu koju je uvezao iz Irana u istom razdoblju prošle godine. Po tom bi planu Indija, umjesto nekadašnjih 195 tisuća barela dnevno (bpd), uvozila 110 tisuća bpd.  

Izvoz iranske nafte u J. Koreju u veljači 2014. godine s 1,1 milijuna tona bio je 4,5 puta veći nego u siječnju i dva puta viši nego u istom razdoblju 2013. godine. 



Priopćenja