Predavanje ministra Grlića Radmana na Sveučilištu Britanske Kolumbije

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u petak, 14. travnja 2023. godine, predavanje na Sveučilištu Britanske Kolumbije o odgovorima Hrvatske na nove sigurnosne izazove u Europi. Osvrnuo se pritom na 30. obljetnicu uspostave diplomatske odnose Hrvatske i Kanade.

„Naši odnosi nadilaze i službenu proslavu: Hrvati se više od stoljeća naseljavaju na istok i zapad Kanade, a naše transatlantske veze nadilaze službene strukture i organizacije. Jedna od najčvršćih veza među državama su upravo ljudi. Kanada je dom za više od 250 tisuća hrvatskih Kanađana koji su most snaženja veza naših dviju zemalja. Ne samo da su pridonijeli političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Kanade, već su i znanjem stečenim u Kanadi značajno pridonijeli razvoju Hrvatske od njezina osamostaljenja“, rekao je ministar Grlić Radman.

Također, u svome predavanju ministar se osvrnuo i na sigurnosne izazove današnjice te istaknuo kako NATO ostaje okosnica naše kolektivne obrane. Dodao je potom kako Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i nastavak proširenja Europske Unije. ,,Hrvatskoj je od iznimne važnosti stabilno susjedstvo sa zajedničkim demokratskim vrijednostima i jasnom euroatlantskom orijentacijom“, naglasio je.

Valja istaknuti da se upravo na Sveučilištu Britanske Kolumbije, otvara katedra hrvatskog jezika, koja će već 2025./2026. krenuti s poučavanjem prvih studenata, a uz potporu Vlade Republike Hrvatske.

Ministar Grlić Radman također se susreo s provincijskim ministrom Britanske Kolumbije za gospodarstvo Jagrupom Brarom s kojim je razgovarao o jačanju transatlantskog partnerstva, suradnji u području razvoja održivog, inovativnog i otpornog turizma s posebnim naglaskom na digitalizaciju. Također su razgovarali i o korištenju prednosti koje nudi Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) EU-a i Kanade.

S članom Hrvatsko-kanadske gospodarske komore Georgom Kovačićem, ministar je razgovarao o energetici, istaknuvši veliki potencijal za suradnju s obzirom na Hrvatsku kao energetsko regionalno čvorište zahvaljujući LNG terminalu.

Ministar Grlić Radman posjetio je i župu svetog Nikole Tavelića u Montrealu gdje se susreo s hrvatskim iseljenicima. Zahvalio im je za sav doprinos pri stvaranju neovisne, slobodne i samostalne Hrvatske, kao i za onaj nedavni kada su nesebično pomogli u obnovi i izgradnji hrvatskih gradova od razornih potresa. Istaknuo je pritom kako će Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem nastaviti raditi na povezivanju Hrvatske i Kanade, kao i opstanku hrvatske kulture i tradicije u Kanadi. Ministar Grlić Radman je najavio odluku Vlade Republike Hrvatske o otvaranju Generalnog konzulata u Vancouveru kao dodatni poticaj Hrvatske da osnaži svoje veze s tamošnjim Hrvatima.

Pisane vijesti