Brojne mogućnosti za unaprjeđenje gospodarske suradnje Hrvatske i Kanade

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 13. travnja 2023. godine, u Torontu s članovima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore predvođenim Johnom Marionom, te Ivanom Grbešićem i Wanitom Kelavom.
 
„Ova Komora ne samo da pridonosi političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Kanade, već koristeći iskustva stečena u Kanadi, značajno pridonosi i razvoju Hrvatske. Iskreno smo ponosni na postignuća hrvatsko-kanadske zajednice“, naglasio je ministar u razgovoru s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore.
 
Također, teme razgovora su bile trenutne geopolitičke promjene koje potiču Hrvatsku i Kanadu na zajednički rad pri rješavanju izazova i jačanja zajedničke obrane i sigurnosti, otpornosti energetskih sustava i sigurnih opskrbnih lanaca. Daljnji poticaj za istraživanje mogućnosti za gospodarsku suradnju nudi hrvatsko-kanadska trgovinska razmjena koja je zabilježila porast u 2022. godini.
 
Sugovornici su istaknuli uspješnu suradnju Hrvatske i Kanade u području turizma. Hrvatsku je u prošloj godini posjetilo više od sto tisuća kanadskih turista, a ponovno se uspostavljaju i izravne zrakoplovne linije.
 
„Uvjeren sam da će nam Hrvatsko-kanadska gospodarska komora i dalje pružati strateške savjete o tome kako ojačati naše odnose s Kanadom te će naše dvije države nastaviti ovaj partnerski i saveznički odnos“, zaključno je istaknuo ministar Grlić Radman.
 
Također, ministar Grlić Radman sastao se s predsjednikom Canadian Imperial Bank of Commerce Viktorom Dodigom, s kojim je razgovarao o mogućnostima unaprjeđenja hrvatsko-kanadske gospodarske suradnje, te mu zahvalio na doprinosu u jačanju veza Hrvatske i Kanade, kao i povezanosti hrvatskog iseljeništva s Domovinom. Razmijenili su mišljenja o poticanju trgovinske razmjene i povećanja izravnih ulaganja kanadskih tvrtki u Hrvatsku.
 
Ministar je posjetio i Hrvatsko franjevačko središte Kraljice mira u Norvalu, koje desetljećima okuplja brojne hrvatske iseljenike te naglasio kako zajedništvo i hrvatski duh čine tu zajednicu mostom kulture Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva u Kanadi.

Pisane vijesti