Veleposlanik Glunčić odao počast žrtvama NS-režima u nekadašnjem koncentracijskom logoru Mauthausenu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatsko izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Danielom Glunčićem sudjelovalo je u nedjelju, 5. svibnja 2024. g., na središnjoj komemorativnoj svečanosti u povodu 79. obljetnice oslobođenja bivšeg koncentracijskog logora Mauthausen u Gornjoj Austriji.
 
Ovogodišnja komemoracija održana je pod motom „Pravo i pravednost u nacionalsocijalizmu” kojim se željelo podsjetiti na sustavno gaženje svih načela prava i pravednosti za vrijeme NS-režima.
 
Komemorativna svečanost započela je svečanim mimohodom te odavanjem počasti žrtvama polaganjem vijenaca na središnji spomenik žrtvama holokausta. Vijenac je položio i veleposlanik Glunčić kojemu su se pridružili predstavnici dviju hrvatskih udruga u Linzu, Hrvatskog doma i KUD-a “Tkanica” i oko 20-tak mladih Hrvata.
 
Prije središnje komemoracije hrvatsko je izaslanstvo položilo cvijeće i zapalilo svijeću kod spomen ploče ubijenim hrvatskim žrtvama, koju je uz vanjski zid logora podigla Republika Hrvatska 2001. godine.
 
Dio programa prije središnje ceremonije bio je posvećen i Ukrajini pred čijim su spomenikom za žrtve holokausta veleposlanici odali počast ubijenim ukrajinskim zatočenicima.
Hrvatsko izaslanstvo predvođeno Glunčićem potom je odalo počast i češkim i slovačkim žrtvama NS-režima, kao i žrtvama holokausta iz Izraela.
 
Središnjoj međunarodnoj komemoraciji u organizaciji Mauthausen komiteta Austrije (MKÖ) tradicionalno su nazočili predstavnici austrijske Vlade kao i predstavnici brojnih institucija, austrijskih i međunarodnih organizacija, velik broj organizacija mladih te izaslanstava brojnih diplomatskih predstavništva, koji su svi najavljeni i pozdravljeni na svom jeziku. 
 
Mauthausen ja sa svojih više od 40 logorskih ispostava glasio za jedan od najozloglašenijih logora u kojem je bilo zatočeno 200.000 ljudi od kojih je gotovo polovica ubijena. Među zatočenicima stradalo je i oko 200 hrvatskih građana.

Pisane vijesti