Veleposlanici Daniel Glunčić i Markus Wuketich obišli potresom pogođeno područje

Veleposlanik Daniel Glunčić,  zajedno s austrijskim veleposlanikom u Hrvatskoj Markusom Wuketichem i pod vodstvom izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Roberta Markta,  posjetio je 6. siječnja 2021. potresom pogođeno  područje Sisačko-moslavačke županije.

U Sisku su veleposlanici posjetili Javno vatrogasno društvo i svjedočili složenim operacijama vatrogasne službe na otklanjanju oštećenih dimnjaka i ostalih dijelova zgrada koji predstavljaju ugrozu za stanovništvo. Potom su obišli prihvatni centar Hrvatskog Crvenog križa u Brezovici, nakon čega je uslijedio posjet Hrvatskoj Kostajnici, gdje ih je  ravnateljica Gradskog društva HCK-a Maja Böhm upoznala s radom HCK-a Kostajnica, koji dnevno opskrbljuje 214 stanovnika na širokom području.  U Petrinji, gdje im se produžio predsjednik HCK-a Josip Jelić, veleposlanici su obišli  Krizni stožer „PIGIK“ HCK.  Petrinja opskrbljuje dnevno 500 sela i zaseoka,  a svakodnevno je na terenu oko 400 volontera. Zadnja postaja posjeta ugroženom području bila je Glina. U razgovoru s ravnateljicom Gradskog društva HCK-a Glina Albertom Cestarić, veleposlanici su dobili uvid o stanju u Glini: Svakodnevno je na terenu 500 volontera, a mnogo je onih koji su ostali bez krova nad glavom te su smješteni u tvorničkom prostoru Drvnog centra „Šerif grupe“.

„Ogromna materijalna štete, porušene kuće i uništena infrastruktura, ali pogotovo  strah i tuga u očima ljudi ostavljaju čovjeka bez riječi. Utjehu i nadu pruža podrška i solidarnost koja dolazi sa svih strana“, rekao je veleposlanik Glunčić pohvalivši pritom sustavnu i učinkovitu organizaciju pomoći koju pruža Hrvatski Crveni križ, kao i rad svih kriznih službi, uključujući i vojsku.



Pisane vijesti