Potres u Hrvatskoj: Informacije za donatore iz inozemstva

Najsrdačnije zahvaljujemo svim donatorima iz Austrije na svesrdnoj humanitarnoj pomoći nastradalom stanovništvu nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Nastavno na zamolbu Ravnateljstva Civilne zaštite, a sve u cilju brže i učinkovitije koordinacije i organizacije humanitarne pomoći, ljubazno molimo da svaku dostavu humanitarne pomoći iz inozemstva obvezno prijavite Operativnom centru Civilne zaštite na adresu: occz@civilna-zastita.hr
Prethodna najava humanitarne pomoći nužna  je zbog organizacije prijelaza granice, oslobođenja od plaćanja cestarine te daljnje organizacije prihvata, a trebala bi sadržavati sljedeće podatke:
- Ime i prezime vozača i drugih osoba koji dostavljaju (vozilima) humanitarnu pomoć.
- identifikacijski broj osobne isprave za vozača i druge osobe.
- Registracijske oznaka vozila.
- Navesti tipove vozila (navesti primjerice: šleper, kamion do 4 metra visine, kamion viši od 4 metra visine, osobno vozilo, kombi vozilo).
- Naziv graničnog prijelaza na kojem se ulazi u Republiku Hrvatsku.
- Datum i vrijeme dolaska na granični prijelaz.
- Krajnje odredište humanitarne pomoći.
- Dionice autocesta koje će koristiti vozila u dolasku i povratku.
- Datum i vrijeme korištenja autocesta u dolasku i povratku.
https://civilna-zastita.gov.hr/.../upucivanje.../3408
 
Potrebno je pripremiti i popis stvari koje se doniraju. Preporučljivo je prethodno raspitati se kod primatelja pomoći, odnosno pri Hrvatskom Crvenom Križu (Gradskim društivma HCK-a Sisačko-moslavačke županije) što je stanovništvu u određenom trenutku najpotrebnije
https://www.hck.hr/adresar/sisacko-moslavacka/64
 
Ovim putem Vas još jednom molimo da Vaše donacije u Hrvatsku dostavljate samo po prethodnoj najavi odnosno dogovoru s nekom od nadležnih službi i organizacija koje će preuzeti Vašu pomoć. Pored Stožera civilne zaštite kao središnjeg tijela za koordinaciju humanitarne pomoći na razini države, to mogu biti Hrvatski Crveni Križ, Caritas, biskupija, župe, lokalne vlasti i sl.
Ukoliko nemate već prethodno čvrsto dogovorenu i osiguranu primopredaju na području Sisačko-moslovačke županije, prenosimo uputu Stožera civilne zaštite koja, u slučajevima dovoženja humanitarne pomoći iz inozemstva, uključujući i pojedinačnu pomoć, upućuje donatore da pomoć dostavljaju u vremenu od 08,00-20,00 sati na adresu Avenija Dubrovnik br. 15, Zagrebački Velesajam, Paviljon br. 6 u Zagrebu, a prije kretanja na put da dostave podatke na gore navedenu e-mail adresu. Više na: https://civilna-zastita.gov.hr/.../prikupljanje.../3351
 
Za novčane donacije koristite se samo računima službenih institucija i drugih renomiranih institucija na području prikupljanja humanitarne pomoći.
Vlada RH otvorila je računa za donacije putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske:
- Hrvatska narodna banka, Croatian National Bank,
Trg hrvatskih velikana 3, Trg hrvatskih velikana 3, Zagreb 10000, Hrvatska, Zagreb 10000, Croatia
Naziv i adresa primatelja/ beneficiary name and address
Ministarstvo financija RH/ Republic of Croatia - Ministry of Finance
Katančićeva 5, 10000, Zagreb, Hrvatska/ Croatia
Broj računa/ Bank account number:
IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0
BIC (SWIFT) CODE BANKE: NBHRHR2XXXX
Referenca plaćanja/ Remittance info – remarks:
Pomoć za obnovu nakon potresa/ Earthquakes aid
 
Podatke o računu za donacije Hrvatskog crvenog križa možete naći na web stranici HCK-a:
https://www.hck.hr/.../upute-za-donacije-i-pomoc.../10649
 
Solidarnost diljem Hrvatske i svijeta je velika, što nastradalima na području Sisačko-moslavačke županije pruža veliku utjehu i nadu. Međutim, nije isključena mogućnost manipulacija situacije pokušajem lažnih prikupljanja pomoći i otvaranjem sumnjivih bankovnih računa. Zato Vas još jednom molimo da uplate vršite preko povjerenih računa. Ukoliko imate bilo kakvih sumnji vezano uz prikupljanje humanitarne pomoći, slobodno nas kontaktirajte.
 
Postupanjem prema uputama ravnateljstva Stožera civilne zaštite moguća je  brza i učinkovita raspodjela pomoći onima kojima je pomoć najpotrebitija.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske zahvaljuje se svim donatorina na razumijevanju i suradnji te na njihovoj ogromnoj solidarnosti i zajedništvu!Pisane vijesti