U Beču održano prvo europsko gastro natjecanje za osobe s invaliditetom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U nedjelju, 26.3. na trgu ispred župe Sv. Floriana u 5. bečkom kotaru održalo se gastro natjecanje za osobe s invaliditetom i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Amorova žlica/ Cupid's Spoon“.
 
Projekt „Cupid's Spoon Europe“ osmislila je hrvatska udruga UNUO koju čini tim pedagoga na čelu s kuharom Vedranom Habelom koji se bave edukacijom osoba s invaliditetom u cilju postizanja društva jednakosti. Projekt je u Hrvatskoj dobio podršku Papinskog vijeća za kulturu, Ministarstva vanjskih poslova i  svih veleposlanstava zemalja članica EU u Zagrebu. Austrijsko natjecanje organizirao je Odjel za dušobrižništvo za osobe s invaliditetom bečke Nadbiskupije u suradnji s Veleposlanstvom RH u Beču.
 
U posebno opremljenom gastro-kamionu s pomičnim kuhinjskim jedinicama osobe s raznim vrstama invaliditeta natjecale su se u pripremi jednog jela ili koktela po vlastitom izboru. U kategoriji pripreme jela najuspješniji je bio kandidat iz Tirola koji će priključiti finalistima iz ostalih 26 prijestolnica EU država u finalu natjecanja u rujnu 2023. u Zagrebu. Posebna nagrada finalistima bit će put u Rim i posjet Papi.
 
Sva spravljena jela imao je prilike kušati i veleposlanik Daniel Glunčić koji je istaknuvši značenje ove inicijative napomenuo kako su „natjecatelji u Beču itekako pokazali su uspješni i potpuno uključeni u naše društvo”.
 
Kandidate i sve okupljene pozdravio je i bečki pomoćni biskup Franz Scharl koji je Hrvate odnosno Vedrana Habela i njegov tim nazvao „inovativnim pionirima u gastro osposobljavanju osoba s invaliditetom”.
 
Udruga UNUO iz Zagreba,  (U)druga (N)ajosjetljivijih (U) (O)sposobljavanju, već se  14 godina bavi  edukacijom osoba s invaliditetom i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz ugostiteljstvo. Razvili su inovativnu metodologiju poučavanja osoba s invaliditetom i do sada su održali više od 1.000 radionica te osposobili za rad više od 200 osoba s invaliditetom, od kojih, zahvaljujući radionicama, više od 90% i danas ima stalno zaposlenje.

Pisane vijesti