Svečanim koncertom u Bečkom Konzerthausu obilježena 30. godišnjica međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa s Austrijom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Svečanim simfonijskim koncertom “Zajedno u glazbi: Hrvatska Austrija“, upriličenim 24. studenog 2022. u Mozartovoj dvorani Bečkog  Konzerthausa Veleposlanstvo RH u Beču zaokružilo je svoj ovogodišnji program obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Austrijom. Uključivanjem velikog orkestra mladih u program slavljeničke godine Veleposlanstvo je ujedno željelo obilježiti i Europsku godinu mladih. Pokroviteljstvo nad koncertom preuzeo je predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković.

Koncert je organiziralo Veleposlanstvo u suradnji s mladim hrvatskom glazbenicima s bečkom adresom okupljenima oko orkestra “Ton der Jugend/ Ton mladosti” i ansambla WISE koji su pod dirigentskom palicom Andreja Vesela uz soliste Petra Klasana  na klaviru, mezzosopranistice Josipe Bainac,  violinistice Andreje Nikolić i oboistice Ivane Nikolić izveli raznovrstan hrvatsko-austrijski program s djelima B. Berse, D. Pejačević, M. Ferek-Petrić, A. Dedića, A. Klobučara, M. Steinera, R. Stolza,  E. W., Korngolda, E. Gloza i A. Kabilja.
 
Misao   vodilja   prilikom   osmišljavanja   programa   koncerta  bila   je  prikazati   isprepletenost   i  prožetost   životnih puteva hrvatskih i austrijskih skladatelja i njihovih glazbenih djela čije su brojne veze proistekle iz duha vremena fin-de-sieclea – posebice u umjetnostima koje su se tada tek rađale – filmu i filmskoj glazbi. Jedan od vrhunaca programa bila je Phantasie concertante Dore Pejačević koja se ovom prigodom doživjela i svoju prvu izvedbu u Austriji.

Pozivu veleposlanika Daniela Glunčića odazvao se velik broj predstavnika diplomacije, politike, kulture i ostalih područja društvenog života, te hrvatske i gradišćansko hrvatske zajednice i medija. Koncertu je nazočila i Edith Mock, udovica bivšeg ministra vanjskih poslova dr. Aloisa Mocka, kojoj se veleposlanik u svom prigodnom govoru posebno zahvalio za sav doprinos dr. Mocka za međunarodno priznanje Hrvatske.

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora koncertu je u svojstvu osobne izaslanice predsjednika Sabora nazočila i saborska zastupnica Zdravka Bušić te saborski zastupnik Marko Pavić. Istaknuvši ogromno značenje procesa europske integracije za svaku zemlju, a započinje međunarodnim priznanjem, veleposlanik Glunčić  je  u okviru svog obraćanja iskoristio prigodu kako bi saborskoj zastupnici Bušić, u nazočnosti velikog izaslanstva Njemačko-hrvatskog društva, uručio počasnu nagradu Njemačko-Hrvatskoga Društva “Franjo Basić” za izuzetno zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske te integraciju Hrvatske u EU.

Sudeći po ovacijama na kraju koncerta i oduševljenim reakcijama i čestitkama svih nazočnih na izuzetno uspješnoj večeri, te objavama u hrvatskim i austrijskim medijima, ovim svečanim događajem postignuti su dobra vidljivost i  pozitivan odjek obilježavanja  značajne obljetnice u austrijskoj javnosti, a sve u cilju isticanja poveznica i kvalitetne promidžbe hrvatske glazbene baštine izvan Hrvatske.

Pisane vijesti