Prva hrvatska slikarska djela u Albertini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Bečki muzej Albertina od 29. studenoga u posjedu je tri ulja na platnu velikog formata iz ciklusa „Lica“ hrvatskog slikara Zlatka Kesera koja je austrijski kolekcionar Alfred Brogyányi u okviru prigodne svečanosti u utorak u Albertini predao njezinom ravnatelju Klausu Albrechtu Schröderu,. To su ujedno i prva djela jednog hrvatskog autora u bogatoj zbirci Albertine koja posjeduje oko 1,1 milijun umjetničkih djela.  Na svečanoj primopredaji donacije slika Albertini sudjelovao je i veleposlanik Daniel Glunčić.

„Svaka donacija za Albertinu poseban je trenutak, pogotovo kad se radi o daru koji popunjava neke praznine u zbirci Albertine. Albertina sa oko 1,1 milijun umjetničkih djela u svom fundusu nije do sada imala ni jedno hrvatsko slikarsko djelo. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što će upravo umjetnička djela izuzetnoga hrvatskog slikara Zlatka Kesera obogatiti Albertinu“, rekao  je,  pozdravljajući nazočne, posebice umjetnika Zlatka Kesera, na prigodnoj svečanosti ravnatelj Schröder. „To su prva platna jednog hrvatskog umjetnika u Albertini koja će biti temelj daljnje suradnje. Zahvalan sam što možemo biti dijelom ovog trenutka te što ove uzbudljive i prekrasne slike pune kolorita, naboja i emocija od danas možemo smatrati našima“, zaključio je Schröder.

„Povijesna povezanost Austrije i Hrvatske potvrđuje se i ovom donacijom“ rekao je bivši ministar kulture Božo Biškupić istaknuvši kako je Zlatko Keser jedinstveni slikar specifičnoga umjetničkog izraza, izuzetne energije i snage vizije, koji je uvijek bio korak ispred svog vremena i etablirao se kao umjetnik kontinuiteta.

Bečki financijski stručnjak i kolekcionar Alfred Brogyányi podsjetio je na prve dane svog poslovnog boravka u Zagrebu 2001. g i susrete s hrvatskim umjetnicima čiji su ga radovi privukli i potaknuli na kolekcionarski rad. „Keserove slike osvojile su me od prvog trenutka, te sam ih odmah želio imati“, rekao je Brogyányi kojeg  s Keserom veže duboko razumijevanje i prijateljstvo i koji posjeduje zavidnu zbirku Keserovih radova.

S više od 400 slikarskih i kiparskih djela hrvatskih autora Brogyányieva umjetnička zbirka pod naslovom „Ars Croatiae“ jedna je od najvećih zbirki hrvatskog suvremenog slikarstva i kiparstva u Austriji iz koje kolekcionar Brogyányi redovito organizira izložbe diljem Austrije. Za svoje zasluge u promicanju hrvatske umjetnost i kulture u Austriji Brogyányi je 2010. godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Svečanom činu primopredaje donacije slika u Albertini nazočio je i umjetnik Zlatko Keser koji je, kako je rekao, ponosan što je probilo led te su upravo njegova djela početak obogaćenja zbirke Albertine radovima hrvatskih umjetnika. 

Pisane vijesti