Ministar Zdravko Marić na poslovnom forumu u Beču

U organizaciji platforme za poticanje poslovnog umrežavanja „Southeast Europe Business Development Network“ (SEEBDN) i prominentne porezne, revizorske savjetodavne tvrtke TPA u Beču je  6. rujna 2021. održan poslovni forum pod nazivom „SEE Business Circle – Focus on Croatia“ na kojoj je počasni gost bio potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi glavnog tajnika SEEBDN-a Aleksandra Grosa i predsjednika Uprave Fritza Kalteneggera Marić je u razgovoru s moderatorom manifestacije,  glavnim urednikom i izdavačem dnevnog lista Die Presse Rainer Nowakom analizirao aktualnu situaciju u gospodarstvu i financijskom sektoru. Naglasio je značaj porezne reforme koja je imala za cilj olakšati porezni pritisak, privući investicije te potaknuti gospodarski rast. Takvim pristupom je smanjen javni dug s 86% na oko 70%. Međutim, uslijed pandemije javni dug je porastao i vratio se na prijašnju razinu. Ipak, porezna reforma je omogućila dovoljno prostora u proračunu da bi se HR mogla suočiti s izazovima pandemije.

Pokazalo se da je Vlada reagirala brzo i adekvatno. HR ima najveći broj zaposlenih u posljednjih 13 godina, a u drugom tromjesečju 2021. ostvaren je rast od 16% u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine. Aktualna je procjena da će gospodarski rast u 2021. godini biti oko 7%  te se potpuni oporavak gospodarstva očekuje 2022. godine. Ključni izazovi za sljedeće razdoblje su ulazak u Schengen i euro zonu.

Na konferenciji je sudjelovalo ca. 50 predstavnika iz politike i gospodarstva AT koji su nakon završetka programa u razgovoru s ministrom Marićem imali prilike dodatno razmotriti predmetne teme. Na konferenciji je u ime Veleposlanstva sudjelovao opunomoćeni ministar Silvio Kus. 



Pisane vijesti