Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Austrije i Slovenije za proširenje EU-a i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Austrije i Slovenije u utorak su u Rijeci podržali širenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana, jačanje energetske neovisnosti i suradnju na suzbijanju ilegalnih migracija.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je nakon sastanka kazao da su tri zemlje predane podršci Ukrajini.

"Zaključili smo da možemo udružiti snage u zajedničkom razvojno-humanitarnom projektu s naglaskom na obnovu", rekao je.

Ministar Grlić Radman ujutro je s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom i slovenskom ministricom Tanjom Fajon obišao LNG terminal na Krku. Na kasnijem sastanku istaknuta važnost jačanja energetske neovisnosti i diversifikacije dobavnih pravaca.

I Beč i Ljubljana podržavaju hrvatsku namjeru da poveća kapacitet LNG-a

I Beč i Ljubljana podržavaju hrvatsku namjeru da poveća kapacitet LNG-a. Ministar Schalenberg naglasio je veliku važnost krčkog terminala kao budućeg energetskog huba, ističući vrijednost budućeg plinovoda za Austriju.

Ministrica Fajon istaknula je vrijednost LNG terminala na Krku i povezivanja Austrije plinovodom preko Slovenije.

Razgovaralo se, također, o važnosti čuvanja vanjske granice EU, borbe protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, rekao je ministar Grlić Radman.

Slovenija u tom kontekstu insistira da se Schengen obnovi, naglasila je ministrica Fajon. Rješenja za ilegalne migracije moraju se donositi na razini Europske unije, dodala je. Prema njezinim riječima, broj ilegalnih prelazaka granice trenutno ne opravdava odluku Beča o produljenju granične kontrole.

“Vjerujem da nitko ne bi želio da dođemo u situaciju da budemo prisiljeni uvoditi unutarnje kontrole i u Sloveniji”, istaknula je ministrica Fajon, javlja STA, spomenuvši i nadolazeće ljetne mjesece, kada se broj ljudi na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti povećava.

Suradnja u konzularnoj i diplomatskoj zaštiti građana

Ministri su na konferenciji za novinare istaknuli da žele ojačati zajedničko djelovanje u trećim zemljama, a posebno su istaknuli zemlje zapadnog Balkana.

„Izrazili smo opredjeljenje nastavku proširenja EU i europskog puta zemalja zapadnog Balkana“, kazao je ministar Grlić Radman. Time se osigurava stabilnost ovog dijela Europe, naveo je, dodajući da je pružena podrška austrijskoj inicijativi Friends of Western Balkans, koja potiče suradnju tih zemalja.

Ministar Schallenberg je naglasio da Rusija želi učiniti pritisak prema zapadnom Balkanu, a mi tu ne smijemo zakazati, rekao je.

Dogovorena je i suradnja u konzularnoj i diplomatskoj zaštiti građana u zemljama gdje su ove tri države diplomatski manje zastupljene, u vidu uzajamnog pružanja konzularnih usluga, rekao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti