Državni tajnik Matušić na sastanku Vijeća za vanjske poslove

  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 18. ožujka 2024. na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu.

Na Vijeću se raspravljalo o nastavku potpore Europske unije Ukrajini u kontekstu ruske agresije , s posebnim naglaskom na sigurnosne obveze EU-a kao i na vojni i obrambeni aspekt, te o situaciji na Bliskom istoku i u Bjelarusu.

Vijeće je usvojilo Odluku o uspostavi Fonda za Ukrajinu u okviru EPF-a, koja će osigurati dodatnih 5 milijuna eura za potrebe Ukrajine, a tijekom rasprave razmijenjena su i mišljenja o nastavku aktivnosti vezanih za obuku ukrajinskih vojnika prilikom čega je istaknuta i važnost protuminskog djelovanja, kao i daljnje jačanje EU obrambenih kapaciteta. Glede stanja na Bliskom istoku izražena je zabrinutost daljnjom eskalacijom sukoba i sve težom humanitarnom situacijom u Gazi. Pozvalo se na smirivanje situacije, žurno oslobađanje taoca i osiguravanje humanitarne pomoći stanovnicima Gaze.

Razgovaralo se i o nedavno održanim parlamentarnim izborima u Bjelarusu te je izražena zabrinutost pogoršanjem stanja ljudskih prava.

Državni tajnik Matušić osvrnuo se na situaciju u Ukrajini podsjetivši na iskustva Hrvatske iz Domovinskog rata oko procesuiranja ratnih zločina, razminiranja, post konfliktne tranzicije i rehabilitacije žrtava rata. Glede podrške Ukrajini informirao je kako trenutačna pomoć Hrvatske za Ukrajinu iznosi 266 milijuna eura. Pozdravio je i odluku Vijeća vezanu uz Fond za pomoć Ukrajini, kao i pristup novoj obrambeno-industrijskoj strategiji EU-a.

Tijekom sastanka Vijeća održala se i neformalna razmjena mišljenja o odnosima EU-SAD u kojoj je sudjelovao i državni tajnik SAD-a Anthony Blinken, te se razgovaralo i o daljnjoj potpori Ukrajini te suradnji u suzbijanju globalnih izazova. Govoreći o ratu u Ukrajini državni tajnik Matušić izrazio je zabrinutost radi mogućeg prelijevajućeg efekta na širu regiju i susjedstvo Europske unije, naglasivši dodatno i važnost zadržavanja fokusa na zapadni Balkan. Govoreći o situaciji Gazi istaknuo je zabrinutost humanitarnom situacijom te ukazao na potrebu da se osigura pomoć stanovnicima Gaze. Pozdravio je inicijativu Cipra i otvaranje pomorskog koridora između Cipra i Gaze kako bi se tim pravcem osigurala neophodna humanitarna pomoć. Također izrazio je očekivanje da Izrael otvori što više kopnenih pravaca za dostavu pomoći Gazi, a s druge strane hitno oslobađanje taoca i sprečavanje daljnje eskalacije sukoba.

Tijekom sastanka Vijeća raspravljeni su također i odnosi između Armenije i Azerbajdžana, stanje u Nigeru i Haitiju, a Vijeće se osvrnulo i na nedavno održani posjet ministara Italije i Austrije Bosni i Hercegovini, koji su izrazili potporu europskom putu BiH i početku pregovora s EU.

Pisane vijesti