Državna tajnica Metelko-Zgombić na Vijeću za opće poslove i Odboru za vanjske poslove EP-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu 19. ožujka 2024. godine. 
 
Glavna tema sastanka bila je priprema sastanka Europskog vijeća 21. i 22. ožujka 2024., na kojem će čelnici raspravljati o Ukrajini, sigurnosti i obrani, Bliskom istoku, proširenju, vanjskim odnosima, migracijama te poljoprivredi. Uz to, Vijeće je raspravljalo o budućnosti Europe te razmotrilo korake u okviru Europskog semestra za 2024. godinu.
 
Izražavajući podršku raspravi čelnika o proširenju Unije, državna tajnica Metelko-Zgombić snažno je pozdravila nedavno Izvješće Europske komisije pripremljeno slijedom Zaključaka Europskog vijeća iz prosinca 2023., u kojem je zaključeno da je Bosna i Hercegovina ostvarila potreban stupanj usklađenosti te je dana jasna preporuka Europskom vijeću o otvaranju pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine EU-u. U skladu s tim, Hrvatska očekuje da čelnici na nadolazećem sastanku otvore pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, naglasila je državna tajnica. Također je istaknula važnost da Europska komisija bez odgode pripremi pregovarački okvir i predstavi ga Vijeću za usvajanje.
 
Glede Ukrajine, državna tajnica je istaknula važnost postignutog dogovora o Fondu za pomoć Ukrajini i jedinstva EU-a u daljnjoj potpori Ukrajini. Istaknula je da će Hrvatska nastaviti pružati sveobuhvatnu pomoć Ukrajini temeljem svojih iskustava iz Domovinskog rata. 
 
U kontekstu objavljene Europske strategije za obrambenu industriju istaknula je važnu ulogu razvoja malog i srednjeg poduzetništva u europskoj obrambenoj industriji, te podržala jačanje suradnje s ukrajinskom obrambenom industrijom. 
 
Ističući važnost daljnjih napora u borbi protiv suzbijanja krijumčarenja migranata, čemu Hrvatska pridaje posebnu pažnju, državna tajnica Metelko-Zgombić izvijestila je o pokretanju operativne radne skupine Zebra u kojoj je Hrvatskoj uz potporu Europola dodijeljena uloga koordinatora a uključuje policijske službenike iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Njemačke. 
 
Glede poljoprivrede, istaknula je važnost održivog poljoprivrednog sektora ne samo za europsku prehrambenu sigurnost već i za demografsku revitalizaciju ruralnih područja te je pozvala na nastavak rada na osiguravanju predvidivog i stabilnog provedbenog okvira za Zajedničku poljoprivrednu politiku, te važnost povratka povjerenja poljoprivrednika.
 
U raspravi o budućnosti Europe, Vijeće se osvrnulo na planove glede mogućih reformi EU u kontekstu proširenja i drugih izazova, te prioriteta budućeg Strateškog programa EU. Državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je kako su dosadašnje krize EU učinile jačom, i da sada treba graditi na tim postignućima. To uključuje daljnji razvoj Jedinstvenog tržišta, ulaganje u tehnološki razvoj EU-a, za što je nužno ulaganje u ljudski kapital. To uključuje i važnost oslovljavanja demografskih izazova kao preduvjeta za rast, konkurentnost i otpornost, kao i očuvanje značaja kohezijske politike. Istaknula je i važnost komunikacije i javne potpore proširenju, koja je ostvariva ukoliko se države kandidati tijekom pristupnog procesa transformiraju i prihvate europske vrijednosti i standarde. Istakla je važnu ulogu GAC-a u daljnjim raspravama i aktivnostima.
 
Kao dio redovite procedure Europskog semestra u ožujku, Vijeće je razmotrilo Objedinjeno izvješće o doprinosima Vijeća u vezi s Europskim semestrom 2024. koje je sastavilo belgijsko predsjedništvo. Vijeće je proslijedilo Europskom vijeću Preporuku o ekonomskoj politici europodručja, te primilo na znanje Ažurirani plan o europskom semestru za 2024. godinu.
 
Na poziv Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta državna tajnica je, uz predstavnike drugih zainteresiranih država članica, sudjelovala u razmjeni mišljenja glede politike proširenja EU. U svojem je obraćanju naglasila kako je Republika Hrvatska snažan zagovornik proširenja koje je utemeljeno na vlastitim postignućima jer ima transformacijski učinak i temelj je za mir, stabilnost i blagostanje, a sada je ponovno u fokusu zbog geostrateških razloga. Posebno je naglasila potrebu donošenje odluke od strane Europskog vijeća za otvaranje pregovora za Bosnu i Hercegovinu, koja je napravila značajan napredak i, prema ocjeni Europske komisije, ispunila uvjete za taj korak. 

Pisane vijesti