Državni tajnik Ivan Vidiš na sastanku EPSCO Vijeća u Bruxellesu

  • Slika
U Bruxellesu je 11. ožujka održan sastanak EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku, na kojem je u ime Republike Hrvatske sudjelovao državni tajnik Ivan Vidiš.

Fokus sastanka bio je na provedbi Europskog stupa socijalnih prava u kontekstu Europskog semestra i buduće socijalne agende. Državni tajnik je u svom izlaganju kao istaknuo je ulaganje u radnu snagu kao apsolutni prioritet te dodao kako je iznimno bitno uspostaviti zajedničke mehanizme na razini EU-a za nošenje sa strukturalnim izazovima poput umjetne inteligencije.

Državni tajnik istaknuo je i važnost postojećih financijskih alata, posebice Europskog socijalnog fonda, za dugoročno ulaganje u ljudski kapital, ali i istaknuo nužnost postojanja fleksibilnog mehanizma kojim bi se kratkoročno odgovaralo na sve češće nepredviđene gospodarske izazove.

Na kraju svog izlaganja državni tajnik je zaključio kako je upravo socijalni model ono što EU izdvaja od ostatka svijeta i čini gravitacijskim centrom za talentirane pojedince te je stoga od iznimne važnosti njegovo očuvanje.

Na marginama sastanka državni tajnik sastao se s Lukom Mesecom, slovenskim ministrom zapošljavanja, obitelji, socijalne politike i jednakih mogućnosti, te su razmijenili informacije i iskustva vezano za tržište rada i uvoz radne snage kao i o priuštivosti stanovanja.

Na sastanku Vijeća usvojeno je Zajedničko izvješće o zapošljavanju te su odobreni zaključci Vijeća o godišnjem pregledu održivog rasta za 2024. i Zajedničkom izvješću o zapošljavanju, a jedan od najznačajnijih ishoda sastanka svakako je usvajanje Direktive o uvjetima rada putem platformi nakon više od dvije godine pregovora.

Ministri zapošljavanja i socijalne politike pridružili su se ministrima financija na sastanku ECOFIN Vijeća 12. ožujka, gdje su održali zajedničku raspravu o socijalnim ulaganjima i reformama u kontekstu gospodarskog rasta i fiskalne održivosti te o mogućim oblicima intenzivnije suradnje dvaju vijeća. Državni tajnik Vidiš je tijekom rasprave naglasio važnost dobro osmišljenih socijalnih ulaganja sa snažnim aktivacijskim potencijalom za produktivnost, otpornost i održivost gospodarstva te istaknuo mjere Republike Hrvatske u području jačanja vještina radne snage, aktivne politike zapošljavanja kao i jačanja sustava skrbi za djecu i starije.

Pisane vijesti