Euroskupina usvojila izjave o smjeru fiskalne politike za 2025. i budućnosti unije tržišta kapital

  • Slika
Izaslanstvo Ministarstva financija sudjelovalo je na sastanku Euroskupine 11. ožujka 2024. u Bruxellesu.

U redovnom sastavu Euroskupine, ministri su razmotrili makroekonomska i fiskalna kretanja i izglede za europodručje, te usvojili izjavu o smjeru fiskalne politike europodručja za 2025. Složili su se da je blago kontrakcijski fiskalni smjer u 2025. u ovom trenutku prikladan. S obzirom na očekivano stupanje na snagu novog fiskalnog okvira Europske unije, nastavit će se s provođenjem ambicioznih strukturnih reformi i očuvanjem razine ulaganja, uključujući u područjima zajedničkih prioriteta EU-a.

U uključivom sastavu, Euroskupina je usvojila izjavu o budućnosti unije tržišta kapitala, koja se nadovezuje na gotovo godinu dana političkih rasprava o budućnosti europskih tržišta kapitala vođenih s ministrima iz svih država članica EU-a. Nastojanja EU-a usmjerena su na osnaživanje svojeg liderstva u svijetu u inovacijama i novim industrijama, za što je potrebno osigurati  poduzećima različite načine pristupa financiranju koji im je potreban i više prilika za rast i širenje u Europi, te za bolju konkurenciju na svjetskoj sceni. Izjava će biti predstavljena čelnicima na sastanku Euro Summita u ožujku 2024. godine.

Također, predsjednik Euroskupine predstavio je glavne elemente svog pisma koje će uputiti predsjedniku Euro Summita, izvješćujući o radu Euroskupine od listopada 2023. i iznoseći planove za naredne mjesece.


Pisane vijesti