Dan Ujedinjenih naroda

Dan Ujedinjenih naroda obilježava se 24. listopada kada je 1945. godine stupila na snagu Povelja UN-a, čime je Organizacija službeno započela s radom.

Ujedinjeni narodi, osnovani s primarnim ciljem očuvanja svjetskog mira i sigurnosti te rješavanja ekonomskih, društvenih i političkih izazova kroz međunarodnu suradnju, suočavaju se kroz godine s brojnim globalnim izazovima. Invazija Ruske Federacije na Ukrajinu, koja osim sigurnosnog pitanja, za sobom povlači i pitanja humanitarne krize, prijetnje globalne sigurnosti hrane te energetske krize zasigurno je najveći izazov Organizacije od njezina osnutka.

Stoga bi nam Dan Ujedinjenih naroda ujedno trebao biti i podsjetnik na važnost izgradnje povjerenja i zajedničkog dijaloga među državama članicama, te na principe multilateralizma te važnost poštivanja međunarodnog prava kao osnovu djelovanja u odgovoru na globalne izazove.

Hrvatska je u svibnju ove godine obilježila 30 godina članstva u Ujedinjenim narodima. Tijekom ovog razdoblja, Hrvatska je ostvarila niz značajnih rezultata u radu Organizacije te svojim inicijativama i članstvom doprinijela radu brojnih prestižnih tijela UN-a poput Vijeća sigurnosti, Gospodarskog i socijalnog vijeća, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira i dr.

Hrvatska je aktualna članica Gospodarskog i socijalnog vijeća, Komisije za međunarodno trgovačko pravo, Odbora za kontribucije kroz sudjelovanje stručnjakinje gđe Jasminke Dinić, dok je gđa Anica Tomšić ovaj mjesec izabrana u članstvo UN Pododbora za prevenciju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja s početkom rada od siječnja 2023. godine.

S ciljem osiguranja daljnje vidljivosti Hrvatske u multilateralnom okružju tijekom sljedećeg desetljeća kroz sudjelovanje u tijelima Ujedinjenih naroda, istaknute su kandidature Hrvatske za članstvo u Komisiji za izgradnju mira (2026. – 2027.), Vijeću sigurnosti (2030. – 2031.) te Vijeću za ljudska prava (2032. – 2034.).

Pisane vijesti