Najnovije informacije o uvjetima ulaska u Irsku

U nastavku dostavljamo informacije o aktualnim uvjetima ulaska u Irsku.

Sve osobe koje putuju u Irsku obvezne su:

1. prije dolaska ispuniti online obrazac za lociranje putnika (tzv. COVID-19 Passenger Locator Form); od ispunjavanja ovog obrasca izuzeti su: putnici koji dolaze iz Sjeverne Irske i koji u razdoblju do 14 dana prije ulaska u Irsku nisu boravili u inozemstvu; putnici u transferu i tranzitu u irskim zračnim i pomorskim lukama koji ne napuštaju zračnu ili pomorsku luku; nositelji važeće Potvrde za radnike u međunarodnom prometu i vozači kamiona; članovi posade zrakoplova i članovi brodske posade, te strano diplomatsko osoblje; obrazac, iako ne u cijelosti, dužni su ispuniti i putnici koji su doputovali u Irsku iz inozemstva i dalje nastavljaju putovanje prema Sjevernoj Irskoj;

2. predočiti odgovarajuću potvrdu o cijepljenju ili o preboljenju, odnosno predočiti negativan nalaz PCR pretrage na koronavirus COVID-19 ne stariji od 72 sata.

Boravak u kućnoj ili u organiziranoj hotelskoj karanteni obvezan je samo za određene kategorije putnika (više u nastavku).

Putnici koji putuju u Irsku iz jedne od država članica EU / EGP

Osobe koje dolaze u Irsku iz država članica Europske unije / Europskog gospodarskog prostora (EU 27 + Island, Norveška, Švicarska, Andora, Monako, San Marino, Vatikan) mogu ući u Irsku bez upućivanja u karantenu ili na testiranje ako posjeduju:

- dokaz da su u potpunosti cijepljene cjepivom; ili

- potvrdu liječnika da su preboljele COVID-19 i da od početka simptoma nije proteklo više od 180 dana.

Osobe koje nemaju dokaz da su u potpunosti cijepljene, kao i osobe koje nemaju potvrdu da su u proteklih 180 dana preboljele COVID-19, također mogu ući u Irsku, no moraju imati negativan rezultat PCR pretrage učinjene najkasnije 72 sata prije dolaska na granični prijelaz.

Putnici koji putuju u Irsku iz trećih zemalja

I. Osobe koje dolaze u Irsku iz trećih zemalja za koje Europska unija nije uvela mehanizam o strožim mjerama, mogu ući u Irsku bez upućivanja u karantenu ili na testiranje ako posjeduju:

- dokaz da su u potpunosti cijepljene; ili

- potvrdu liječnika da su preboljele COVID-19 i da od početka simptoma nije proteklo više od 180 dana.

Osobe koje nemaju dokaz da su u potpunosti cijepljene, kao i osobe koje nemaju potvrdu da su u proteklih 180 dana preboljele COVID-19, također mogu ući u Irsku, no moraju:

- prilikom ulaska u Irsku predočiti negativan rezultat PCR pretrage učinjene najkasnije 72 sata prije dolaska na granični prijelaz;

- provesti 14 dana u kućnoj karanteni, koja se može skratiti nakon drugog negativnog nalaza PCR pretrage učinjene nakon najmanje 5 dana prevedenih u kućnoj karanteni u Irskoj.

II. Ulazak u Irsku iz trećih zemalja za koje je Europska unija uvela mehanizam o strožim mjerama dozvoljava se u potpunosti cijepljenim osobama ili osobama koje su u proteklih 180 dana preboljele COVID-19, no one su obvezne:

- predočiti dokaz da su u potpunosti cijepljene; ili

- predočiti potvrdu liječnika da su preboljele COVID-19 i da od početka simptoma nije proteklo više od 180 dana; zatim

- predočiti negativan rezultat PCR pretrage učinjene najkasnije 72 sata prije dolaska na granični prijelaz; te

- provesti 14 dana u kućnoj karanteni, koja se može skratiti nakon drugog negativnog nalaza PCR pretrage učinjene nakon najmanje 5 dana prevedenih u kućnoj karanteni u Irskoj.

Osobe koje nemaju dokaz da su u potpunosti cijepljene, kao i osobe koje nemaju potvrdu da su u proteklih 180 dana preboljele COVID-19, također mogu ući u Irsku, no moraju:

- predočiti negativan rezultat PCR pretrage učinjene najkasnije 72 sata prije dolaska na granični prijelaz;

- provesti 14 dana u hotelskoj karanteni, koja se može skratiti nakon drugog negativnog nalaza PCR pretrage učinjene nakon najmanje 10 dana provedenih u hotelskoj karanteni u Irskoj.

Ulazak u Irsku iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Za razliku od Velike Britanije, na koju se primjenjuju gore spomenuta pravila vezana za putovanje iz trećih zemalja, za putnike koji dolaze u Irsku iz Sjeverne Irske, nema ograničenja prilikom ulaska u Irsku.

Međutim, putnici koji ulaze u Irsku iz Sjeverne Irske i koji su u razdoblju do 14 dana prije ulaska u Irsku boravili u trećim zemljama obvezni su pridržavati se pravila EU-a za ulazak putnika iz trećih zemalja.

Ulazak u Irsku iz visoko rizičnih zemalja i hotelska karantena

U Irskoj je i dalje na snazi režim obavezne hotelske karantene za putnike koji su tranzitirali preko pomorskih ili zračnih luka u visoko rizičnim zemljama ili su u razdoblju do 14 dana prije ulaska u Irsku boravili u bilo kojoj od visoko rizičnih zemalja. Mjeri obavezne hotelske karantene podliježu i putnici koji su doputovali u Irsku iz Sjeverne Irske, a prije toga su u razdoblju do 14 dana prije ulaska u Irsku boravili u visoko rizičnim zemljama ili su tranzitirali preko njih, kao i putnici  koji su tranzitirali preko ili doputovali u Irsku iz visoko rizičnih zemalja i nastavljaju svoje putovanje prema Sjevernoj Irskoj.

Putnici su obvezni sami rezervirati i platiti boravak u hotelu prije dolaska u Irsku i to putem mrežne stranice Quarantine Hotels Ireland. Vrijeme obvezne 14-dnevne hotelske karantene može se skratiti nakon drugog negativnog nalaza PCR pretrage učinjene nakon deset dana boravka u hotelu. Vrijeme boravka u hotelu može se i produljiti, i to u slučaju pozitivnog nalaza PCR pretrage.

Putnici koji dolaze iz svih ostalih zemalja koje nisu na popisu visoko rizičnih zemalja i koji nemaju negativan nalaz PCR pretrage također podliježu mjeri obavezne hotelske karantene u odabranim hotelima, također o vlastitom trošku, u trajanju od 10 dana ili do negativnog nalaza RT-PCR pretrage.

Od obvezne hotelske karantene izuzete su:

- osobe koje su u potpunosti cijepljene protiv COVID-19; napomena: cijepljene osobe nisu izuzete od negativnog nalaza RT-PCR pretrage ne starijeg od 72 sata te podliježu mjeri obvezne kućne karantene u svom smještaju, odnosno na adresi navedenoj u obrascu za lociranje putnika;

- roditelji koji putuju s tek rođenom djecom (odnosno s djecom ne starijom od 28 dana), uključujući roditelje koji su putovali u određenu državu u svrhu surogat majčinstva; napomena: iste osobe nisu izuzete od negativnog nalaza PCR pretrage ne starijeg od 72 sata te podliježu mjeri obvezne kućne karantene u svom smještaju, odnosno na adresi navedenoj u obrascu za lociranje putnika;

- nositelji važeće Potvrde za radnike u međunarodnom prometu, u skladu s prilogom 3 Komunikacije Europske komisije o uvođenju zelenih traka u okviru mjera upravljanja granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga;

- vozači teretnih vozila pri obavljanju svojih dužnosti;

- članovi posade zrakoplova i članovi brodske posade pri obavljanju svojih dužnosti;

- osobe koje putuju prema nalogu za uhićenje, sudjeluju u postupku izručenja i slično;

- domaće i strano vojno osoblje i policijski službenici pri obavljanju službenih dužnosti;

- pacijenti koji putuju u Irsku iz neizbježnih, neophodnih i vremenski osjetljivih zdravstvenih razloga, koje je potvrdio registrirani liječnik ili osoba s jednakim kvalifikacijama, kao i osobe koje putuju s njima (njegovatelji, djeca, roditelji ili skrbnici u slučaju maloljetne djece);

- osobe koje putuju iz nužnih razloga ili zbog pružanja usluga koje su nužne za obavljanje dužnosti dužnosnika, zatim dužnosti senatora i zastupnika u Parlamentu te zastupnika u Europskom parlamentu;

- diplomati i ostale kategorije osoba koje uživaju imunitete i privilegije u Irskoj;

- putnici u tranzitu preko irskih pomorskih i zračnih luka koji imaju negativan nalaz RT-PCR testa i koji ne napuštaju pomorsku ili zračnu luku.

Putovanje s djecom

Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata PCR pretrage prilikom ulaska u Irsku.

Djeca u dobi od 12 do 17 godina obvezna su prilikom ulaska predočiti negativan nalaz PCR pretrage učinjene najmanje 72 sata prije ulaska u zemlju, odnosno predočiti valjani dokaz o cijepljenju ili potvrdu o preboljenju.

Djeca bilo koje dobi koja putuju s roditeljima / skrbnicima koji posjeduju valjanu i važeću EU digitalnu COVID potvrdu, odnosno negativan rezultat PCR pretrage ne stariji od 72 sata ili posjeduju potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenju, ne podliježu mjeri obvezne karantene.

Međutim, ukoliko jedna punoljetna osoba u pratnji djece podliježe mjeri karantene, tada i djeca podliježu mjeri obvezne karantene.

EU digitalne COVID potvrde

Dana 19. srpnja 2021. godine Irska se pridružila ostalim državama članicama Europske unije u primjeni EU digitalnih COVID potvrda za putovanja unutar EU/EGP te osobe koje dolaze iz država članica EU/EGP mogu ući u Irsku ako posjeduju važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu u papirnatom ili elektronskom obliku kojom se potvrđuje da je osoba u potpunosti cijepljena ili da je u proteklih 180 dana preboljela COVID-19, odnosno da ima negativan rezultat PCR pretrage ne stariji od 72 sata, uz napomenu kako Irska isključivo prihvaća rezultate PCR pretrage.

Odobrena cjepiva

Irska prihvaća dokaze o cijepljenju cjepivima koja je odobrila Europska agencija za lijekove te se u potpunosti cijepljenim osobama smatraju osobe koje su:

- primile obje doze cjepiva Comirnaty proizvođača Pfizer-BioNTech i to 7 dana nakon što su primile drugu dozu cjepiva;

- osobe koje su primile obje doze cjepiva Spikevax proizvođača Moderna i to 14 dana nakon što su primile drugu dozu cjepiva;

- osobe koje su primile obje doze cjepiva Vaxzevria proizvođača Oxford-AstraZeneca i to 15 dana nakon što su primile drugu dozu cjepiva;

- osobe koje su primile jednu dozu cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvođača Johnson & Johnson/Janssen i to 14 dana nakon što su primile tu jednu dozu.

Korisne poveznice

Government Advice on International Travel

COVID-19 (Coronavirus)

Mandatory Hotel Quarantine

Health Service Executive

Health Protection Surveillance Centre

Department of Foreign Affairs

Re-Open EU

 



Priopćenja