Propisane nove mjere testiranja za putovanja u Luksemburg zračnim prometom

Za sva putovanja u Veliko Vojvodstvo (VV) Luksemburg zračnim prometom usvojene su nove epidemiološke mjere koje stupaju na snagu od 29. siječnja i vrijedit će do 1. ožujka 2021.

Državljani država članica EU i Schengenskog prostora koji žele ući na teritorij VV Luksemburg uključujući djecu od 6. godine moraju prilikom ulaska u zrakoplov u odlaznoj zračnoj luci predočiti negativan rezultat  PCR testa ili brzoga antigenskog testa ne starijeg od 72 sata.  Negativan rezultat testa mora biti predočen u prijevodu na jedan od službenih jezika VV Luksemburg, koji su luksemburški, njemački i francuski jezik, te može biti predočen u prijevodu na engleski jezik.  

Državljani koji dolaze iz trećih država izvan EU i Schengenskog prostora obvezni su po dolasku u VV Luksemburg u Zračnoj luci Luksemburg ponoviti testiranje brzim antigenskim testom. U slučaju odbijanja ponovljenog testa u Zračnoj luci Luksemburg, osoba će ostati u karanteni tijekom četrnaest dana koja će se moći prekinuti u bilo kojem trenutku kada se dobije negativan rezultat ponovljenog testa.

Obvezu predočenja negativnog rezultata testa prilikom ulaska u zrakoplov u odlaznoj zračnoj luci i ponovljenog testa po dolasku u Zračnoj luci Luksemburg imaju također državljani trećih država koje su izdvojene na listi čijim državljanima je ulazak u VV Luksemburg odobren a odnosi se na državljane Australije, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura i Tajlanda.

Od obveza definiranih navedenim mjerama izuzete su određene kategorije putovanja i osoba, uključujući članove diplomatskog zbora, osoblje međunarodnih organizacija i osoblje koje dolazi na poziv tih međunarodnih organizacija čija je nazočnost nužna za njihovo dobro funkcioniranje, vojno osoblje, osoblje djelatno u razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći, osoblje civilne zaštite u izvršavanju svojih dužnosti, pod uvjetom da njihov boravak u VV Luksemburg ne prelazi 72 sata

Izuzetci se odnose na tranzitna putovanja, povratna putovanja u države članice EU i Schengenskog prostora kraća od 72 sata i pod uvjetom da osoba nije napuštala teritorij navedenih država, te na osobe koje su u zračnoj transportnoj službi. Izuzete su osobe koje su unutar posljednja tri mjeseca bile zaražene korona virusom i završile su propisano razdoblje izolacije unutar kojega su nestali svi simptomi zaraze pod uvjetom predočenja liječničke potvrde kojom se to potvrđuje, što će im omogućiti da se ne moraju ponovno podvrgnuti PCR ili antigenskom testiranju prije ulaska u zrakoplov u odlaznoj zračnoj luci.

Novo propisane obveze testiranja za državljane trećih država dodatna su ograničenja uz ona postojeća koja se odnose na ograničavanje nebitnih putovanja prema EU. To znači da državljanima trećih država koji dolaze iz trećih država nije dopušten ulazak na teritorij VV Luksemburg do uključujući 31. ožujka 2021. osim propisanih izuzetaka. Obveze koje su propisane za treće države od 1. siječnja 2021. propisane su za državljane UK.

Državljani država članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan/Svetu Stolicu mogu slobodno bez obzira na svrhu boravka ući na teritorij VV Luksemburga te se obveze ovim mjerama propisanih testiranja ne odnose na putovanja cestovnim ili pomorskim prometom.

VV Luksemburg provodi program sustavnog i širokog testiranja pod nazivom Large Scale Testing u okviru kojega se testiranje provodi isključivo na poziv luksemburških vlasti i tada je besplatno, te se na testiranje može pozvati osobe koje su doputovale u VV Luksemburg.   

Detaljne obavijesti o važećim epidemiološkim mjerama u VV Luksemburg dostupne su na poveznici https://covid19.public.lu/fr/voyageurs/visiter-luxembourg.html



Priopćenja