Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Vlade Kraljevine Belgije Alexanderom De Crooom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se 11. i 12. ožujka 2021. godine u sklopu svoga posjeta u Bruxellesu s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, te s trojicom povjerenika Europske komisije, kao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te s predsjednikom Vlade Kraljevine Belgije Alexanderom De Crooom.

Sastanak s belgijskim predsjednikom vlade De Crooom poslužio je za novo jačanje bilateralnih odnosa  na najvišoj političkoj razini i time je ovim susretom otvoren prostor za snažniju suradnju dviju vlada u važnim europskim i bilateralnim pitanjima. 

Sugovornici su raspravili teme mogućnosti jačanja političke i gospodarske bilateralne suradnje koji su ocijenjeni zadovoljavajućima s dostatnim prostorom za njihovo daljnje produbljivanje i širenje.

Raspravljene su europske politike s posebnim naglaskom na politike upravljanja izazovima epidemije korona virusa u smislu strategija cijepljenja, distribucije cjepiva te sloboda kretanja unutar i prema EU.  Razmotrena je tema u središtu pozornosti za sve europske države koja se odnosi na pripreme i predstojeću provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji je nužan kako bi se otklonile negativne ekonomske posljedice korona krize.

Razgovaralo se o pripremama Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor za koji je iskazana potpora Belgije, kao i o pripremama za ulazak Hrvatske u europodručje.

Obje strane iskazale su potporu politici proširenja EU i daljnjim koracima prema državama kandidatkinjama. 



Priopćenja