Kraljevina Belgija zabranila turistička i rekreativna putovanja do 1. ožujka 2021.

Kraljevina Belgija usvojila je epidemiološku mjeru zabrane turističkih i rekreativnih putovanja u i iz Belgije koja stupa na snagu 27. siječnja i trajat će do 1. ožujka 2021. Usvojena je također mjera o oštrijim odredbama izolacije te zaoštravanju uvjeta putovanja cestovnim, zračnim, pomorskim i željezničkim prometom.

Za sve putnike koji ulaze na teritorij Kraljevine Belgije i bez obzira na sredstvo putovanja nadalje postoji obveza popunjavanja PLF obrasca - Public Health Passenger Locator Form unutar 48 sati prije ulaska na teritorij Belgije.

Za vrijeme trajanja zabrane turističkih i rekreativnih putovanja bit će omogućena samo bitna putovanja koja su jasno definirana. Dozvoljena bitna putovanja bit će neophodna obiteljska putovanja iz razloga okupljanja obitelji, posjete supružniku ili partneru s kojim se ne živi u istom kućanstvu uz predočenje vjerodostojne isprave o sklopljenom braku ili partnerstvu, putovanja koja su vezana uz pitanja roditeljstva ili druga civilna pitanja vjenčanja, pogreba ili kremacija članova uže obitelji i najbližih srodnika. Bit će dopuštena bitna putovanja zbog humanitarnih razloga, u svrhe studiranja i istraživanja, putovanja prekograničnih radnika, službena putovanja te ostala putovanja iz razloga brige o životinjama, ispunjavanja pravnih obveza ukoliko se one ne mogu riješiti digitalno, zbog žurnih popravaka vozila kako bi se osigurala sigurnost vozila i iz razloga preseljenja.

Za sva dopuštena bitna putovanja svi dolazni i odlazni putnici u i iz Belgije morat će predočiti Izjavu pod moralnom odgovornosti. Izjava će se morati povezati sa i njezin broj unijeti u Obrazac za lokaciju putnika (Passenger Locator Form) te će se uz nju morati priložiti popratni dokumenti koji dokazuju bitne razloge putovanja. Detaljnije obavijesti dostupne su na poveznici

https://www.info-coronavirus.be/en/news/occ-2201/

Za službena putovanja u i iz Belgije nužno je popuniti obrazac Bussines Travel Abroad - BTA obrazac, koji potvrđuje službeni razlog putovanja i za takva putovanja ne postoji obveza sedmodnevne karantene. Za službena i druga važna putovanja mora se popuniti obrazac koji je uz dodatna pojašnjenja dostupan na poveznici https://bta.belgium.be/en

Za sve nerezidentne putnike koji se vraćaju iz crvene zone obvezno je pri ulasku na teritorij Belgije predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, karantena te ponoviti testiranje sedmog dana boravka PCR ili antigenskim testom.  Za sve rezidentne putnike koji se vraćaju u Belgiju iz crvenih zona obvezna je karantena i testiranje prvoga te sedmoga dana karantene, a testiranja je moguće obaviti u nacionalnim specijaliziranim testnim centrima koja se tada ne plaćaju. Više informacija dostupno je na poveznici https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#006

Od 25. siječnja 20221. svi putnici koji na teritorij Belgije ulaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Južne Afrike i Južne Amerike obvezani su na desetodnevnu karantenu i testiranje PCR testom prvoga i sedmoga dana karantene odnosno od ulaska u zemlju.

Uz obavezni negativni rezultat testa koji je potrebno predočiti pri ulasku na teritorij Belgije, Savjetodavno vijeće  želi da se svaki nerezident ponovno testira po dolasku. To se može učiniti PCR testom ili brzim antigenskim testom. Savjetodavno vijeće zatražilo je od Međuresorne konferencije o javnom zdravlju, skupine Task Force za testiranje i Povjerenstva za COVID da to provodi u praksi.

 Priopćenja