Upute za putovanja u Kraljevinu Belgiju

Slijedom proglašenja globalne pandemije korona virusa (COVID-19) 11. ožujka 2020. od strane Svjetske zdravstvene organizacije i nastavno na smanjivanje intenziteta zaraze uslijed mjera ograničenog kretanja usvojenih tijekom proljetnog vala pandemije, Vlada Kraljevine Belgije je od 15. lipnja 2020. ukinula ograničenja prelaska svojih granica prema i iz EU, UK i četiri države Schengenskog sporazuma izvan EU ( Švicarska, Lihtenštajn, Island, Norveška).

Odlukom Vlade Kraljevine Belgije od 18. listopada 2020. putovanja unutar EU dozvoljena su, ali se preporučuje pratiti svakodnevni razvoj stanja pandemije i savjete belgijske vlade za ulazak na teritorij Kraljevine Belgije. Stanje pandemije korona virusa i savjeti Vlade Kraljevine Belgije dostupni su na poveznici  https://diplomatie.belgium.be/fr  i na stranicama https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx.

Navedenom Odlukom Vlade u Kraljevini Belgiji je od 19. listopada 2020. uveden policijski sat u razdoblju od ponoći do 5.00 sati i zatvoreni su na mjesec dana svi kafići, barovi i restorani. Okupljanja u javnim prostorima dopuštena su za četiri osobe i bliski kontakt bez nošenja zaštitne maske i poštivanja socijalne distance samo s jednom osobom.

Vlada Kraljevine Belgije od 8. srpnja 2020. godine označava kategorijama u boji područja prema intenzitetu širenja zaraze na zone niskog (zelena oznaka), umjerenog (narančasta oznaka) i visokog (crvena oznaka) rizika zaraze na području EU/Schengen/UK područja. Oznakama u boji belgijska vladi želi ograničiti uvoz virusa preko putnika iz rizičnih područja.

Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Belgije, na svojim stranicama redovito sredinom tjedna, srijedom, u 16,00 sati, ažurira popis zemalja u crvenoj, narančastoj i zelenoj kategoriji. Popis je dostupan na poveznici https://diplomatie.belgium.be/fr.

Svi putnici koji dolaze u Belgiju, bez obzira na status, zemlju porijekla, svrhu putovanja ili prijevozno sredstvo, moraju ispuniti obrazac engleskog naziva Passenger Locator Form (PLF) najranije i unutar 48 sati prije dolaska u Belgiju. Obrazac je dostupan na poveznici https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form.

Iznimke od obveze popunjavanja PLF obrasca su osobe koje bi u Belgiji boravile  manje od 48 sati i osobe koje su boravile manje od 48 sati izvan Belgije.

Nakon slanja obrasca PLF, putnik će e-poštom dobiti potvrdu s QR kodom. Elektronički obrazac također uključuje mogućnost dobrovoljnog popunjavanja upitnika sa samoprocjenom rizika od obolijevanja. Na temelju toga belgijske vlasti šalju SMS poruku s mjerama koje je potrebno poduzeti.

Obrazac PLF je dio sanitarne mjere koju je uvelo Ministarstvo zdravstva Kraljevine Belgije kako bi se olakšalo pronalaženje putnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima korona virusom tijekom putovanja u Kraljevinu Belgiju. Obrazac se mora ispuniti prije ukrcavanja u avion i predočiti vlastima pri dolasku u zemlju.

U slučaju da se putuje drugim sredstvima prijevoza, privatno ili javnim prijevozom, i u slučaju ako nije zaprimljen e-poštom, ispunjeni obrazac se u roku od 12 sati od dolaska na teritorij Kraljevine Belgije, mora poslati na email adresu: PLFBelgium@health.fgov.be.

Za putovanja iz crvenih zona karantena i testiranje su obveza. Usvojena je iznimka prema kojoj putnici koji dolaze iz crvene zone do 7. studenog 2020. nemaju obvezu testiranja, osim u slučajevima vidljivih simptoma korona bolesti. Sukladno navodima u upitniku o auto-evaluaciji koji je pridružen PLF obrascu moguće je da će belgijske vlasti putnika obvezati na poštivanje produžene izolacije u trajanju od 10 dana.   

Pri boravku na teritoriju Kraljevine Belgije moraju se poštivati uobičajene epidemiološke mjere nošenja zaštitne maske tamo gdje je propisano obvezno nošenje maske, socijalnog distanciranja,  i drugih zaštitnih mjera.

Ukoliko boravak putnika u Belgiji a koji ima obvezu izolacije u Belgiji traje kraće od razdoblja izolacije, taj putnik može napustiti zemlju na predviđeni datum.

Putnici koji u Belgiji borave kraće od 48 sati nemaju obvezu izolacije.

Putovanja u zemlje koje nisu članice EU su dozvoljena, iako se većina putovanja ne preporučuje. Sve zemlje izvan EU kategorizirane su također u zone niskog, umjerenog ili visokog rizika zaraze.

Putovanje iz zemalja koje nisu članice EU u Belgiju nije odobreno, osim:

za putovanja zbog bitnog razloga, za osobe koje dolaze iz jedanaest zemalja na popisu dopuštenih ulazaka, i državljana država članica EU i njihovih obitelji.

Izolacija za putnike koji dolaze iz crvene zone je obveza u trajanju od sedam dana. U slučaju simptoma, osoba se mora izolirati sedam dana i obratiti se liječniku kako bi što prije napravila test. Ako je test pozitivan, osoba treba ostati u izolaciji. Ako je test negativan, osoba se može pustiti iz izolacije čim to njezino zdravstveno stanje dopušta. Ako osoba nema simptome, ali je bila u bliskom kontaktu s nekim tko ima pozitivne testove, trebala bi se izolirati sedam dana. Tada bi se osoba trebala testirati petoga dana izolacije. Ako je test pozitivan, izolaciju treba produžiti za sedam dana. Ako je test negativan, izolacija prestaje nakon sedmog dana.

Također je moguće napraviti test  po dolasku u Zračnu luku Bruxelles (Zaventem), međutim riječ je o privatnoj inicijativi. Belgija priznaje važećima samo testiranja  provedena u belgijskom zdravstvenom sustavu.

Od 27. srpnja 2020. godine nošenje zaštitnih maski obavezno je na svim javnim mjestima, tržnicama, sajmovima, brokantima, frekventnim shopping zonama, javnim institucijama, kafićima i restoranima.

I dalje ostaje na snazi poštivanje sigurnosnih mjera i ograničenja u cilju sprječavanja širenja virusa, pridržavanje higijenskih mjera, držanje socijalne distance, poseban oprez za rizične skupine, nošenje zaštitne maske za sve starije od 12 godina u javnom prijevozu, svim javnim mjestima kao što su kolodvori, zračne luke, trgovački centri, trgovine, kazališta, kina, muzeji kao i mjesta gdje su velike skupine ljudi i gdje nije moguće održavati socijalnu distancu.

Kraljevina Belgija ne ograničava putovanja u treće zemlje, ali može nametnuti ograničenja oko njihovog povratka na temelju zaštite javnog zdravlja.

Članovi diplomatskih misija, konzularnih predstavništva i međunarodnih organizacija koji putuju u Kraljevinu Belgiju radi stupanja na dužnost ne podliježu posebnim mjerama, bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Isto se odnosi i na članove obitelji.

Na Internet stranicama federalnog Centra za krize dostupne su dodatne informacije o sigurnosnoj situaciji u Belgiji (http://centredecrise.be/fr ) a preporuka je da se redovito prate upute lokalnih vlasti, medija i društvene mreže.

Belgijske vlasti su tijekom siječnja 2018. godine, smanjile procjenu opasnosti od terorističkog napada na razinu 2 (na ljestvici od 1 do 4), što znači da se napad smatra „malo vjerojatnim“. Razina 2 podrazumijeva značajno manji broj vojnika u ophodnji ulicama te manje sigurnosnih pregleda prilikom ulaska na mjesta većih okupljanja. Međutim, belgijske vlasti napominju da unatoč smanjenju razine opasnosti, rizik i dalje postoji, a u obzir treba uzeti i činjenicu da na snazi ostaju mjere koje olakšavaju rad policije u borbi protiv terorizma. Hrvatskim građanima koji putuju u Belgiju preporučujemo oprez i detaljnije informiranje o sigurnosnoj situaciji putem svih dostupnih izvora.

Za vrijeme boravka u Belgiji preporučujemo oprez, osobito na mjestima većih okupljanja i u njihovoj okolici. Informirajte se o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora, posebno putem lokalnih medija i društvenih mreža, a u slučaju potrebe pratite upute lokalnih vlasti.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
Za putovanje u Kraljevinu Belgiji hrvatski državljani trebaju imati ili važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu nakon 1. siječnja 2003. godine. Od 1. srpnja 2015. godine hrvatski državljani ne trebaju dozvolu za rad i boravak u Belgiji, ali se trebaju prijaviti u općini u kojoj borave.
 
DODATNE OBAVIJESTI:
Preporuča se uzeti putno osiguranje ili EKZO/EHIC karticu - europska kartica zdr. osiguranja http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/procedura-za-dobivanje-ehic-a. Na stranicama HZZO - http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu mogu se pronaći informacije o opsegu usluga koje pokriva EKZO/EHIC kartica u inozemstvu.
 
OPĆA UPOZORENJA:
Popis važnijih brojeva telefona u KB:
100 ili 112* (112 je hitan broj za policiju, vatrogasce i hitnu pomoć); broj za krizna stanja na engleskom jeziku 02 648 40 14; na francuskom 107; na nizozemskom 106; dežurne ljekarne 0900 10 50; popis bolnica u Belgiji mogu se pronaći na www.hospitals.be.
 
NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA:
O eventualnim izvanrednim situacijama u određenom području ili državi u svakom slučaju potrebno je kontaktirati Veleposlanstvo koje će onda uz potrebne prikupljene informacije od nadležnih u zemlji primateljici informirati hrvatske državljane.

NADLEŽNI DKP RH:
Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji
tel: 0032 2 627 0210, 627 0211
fax: 0032 2 646 2816, 627 0217

Avenue Louise 437
1050 Bruxelles
BELGIJA

crobrux@mvep.hr

 

 Priopćenja