Veleposlanstvo na otvorenju izložbe hrvatskog slikara Izvora Pendea

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U prestižnoj bratislavskoj galeriji Carlton Savoy upriličeno je 18. siječnja 2024. godine otvorenje izložbe slika hrvatskog umjetnika Izvora Pendea. Izložba pod nazivom Odjek valova predstavila je ulja na platnu apstraktnog izričaja koja govore o transformaciji slikareva izraza iz monokromne figuracije u snažnu apstrakciju izuzetno bogatog kolorita. Izložba u Bratislavi bit će postavljena do 29. ožujka 2024. a iduća Pendeova izložba predviđena je uskoro u Roterdamu.
 
Apstraktno slikarstvo je način razmišljanja, rekao nam je slikar prigodom otvorenja njegove Izložbe u Bratislavi. Ispred Veleposlanstva RH u Bratislavi na otvorenju izložbe sudjelovala je opunomoćena ministrica Alma Ljubić.  
 
Pende je prepoznat u rangu najvećih hrvatskih majstora apstrakcije te na međunarodnoj umjetničkoj sceni zbog svoje snažne produkcije visoke kvalitete i jedinstvenosti kolorita i kompozicije. U posljednje vrijeme služi se čistom apstrakcijom a radovi su dio muzejskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Izvor Pende rođen je u Zagrebu i odrastao u Dubrovniku. Studij kiparstva započeo je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. godine. Diplomirao je 2002. i magistrirao 2005. na odsjeku za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Od 2003. izlaže na brojnim zajedničkim izložbama u Bonnu, Münchenu, Hannoveru, Düsseldorfu, Hamburgu, Chicagu i belgijskom Eupenu. Zajedničke izložbe održao je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te na 58. Bijenalu u Veneciji. Samostalnu izložbu nazvanu Golden Hours održao je u New Yorku 2019. te 2022. u Muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu.       

Pisane vijesti