Zahvala i informacija o mogućnostima pomoći potresom pogođenim područjima Sisačko-Moslavačke županije

 

Proteklih smo dana imali priliku svjedočiti cijelom nizu hvalevrijednih inicijativa i humanitarnih akcija pokrenutih na području cijele Njemačke s ciljem prikupljanja pomoći stanovnicima potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije. Na Vašim inicijativama i uloženom volonterskom vremenu, na Vašem velikom odazivu, spremnosti na pomoć i pokazanoj velikoj solidarnosti i podršci i ovim se putem još jednom najsrdačnije zahvaljujemo!

S ciljem što bolje organizacije i učinkovitije koordinacije dostave humanitarne pomoći stanovnicima pogođenih područja, ovim putem htjeli bismo prenijeti neke aktualne informacije:

Ravnateljstvo civilne zaštite RH moli da se dolazak donacija – kako bi se mogli organizirati prijelaz granice, oslobođenje od plaćanja cestarine te, u slučaju potrebe, daljnja organizacija prihvata -  najavi na mail Operativnog stožera Civilne zaštite: occz@civilna-zastita.hr. Najava bi trebala sadržavati sljedeće podatke:

·        Ime i prezime vozača i drugih osoba koji dostavljaju (vozilima) humanitarnu pomoć

·        Identifikacijski broj osobne isprave za vozača i druge osobe

·        Registracijske oznaka vozila

·        Navesti tipove vozila (navesti primjerice: šleper, kamion do 4 metra visine

          kamion viši od 4 metra visine, osobno vozilo, kombi vozilo)

·        Naziv graničnog prijelaza na kojem se ulazi u Republiku Hrvatsku

·        Datum i vrijeme dolaska na granični prijelaz

·        Krajnje odredište humanitarne pomoći

·        Dionice autocesta koje će koristiti vozila u dolasku i povratku

·        Datum i vrijeme korištenja autocesta u dolasku i povratku

Pretpostavljamo da je preuzimanje Vaše donacije u Hrvatskoj dogovoreno s nekom od nadležnih služba i organizacija.  Ukoliko nemate već prethodno dogovorenu i osiguranu primopredaju, prenosimo uputu Ravnateljstva civilne zaštite koje u ovim slučajevima dovoženja humanitarne pomoći iz inozemstva, uključujući i pojedinačnu pomoć, upućuje donatore da istu dostavljaju u vremenu od 08.00-20.00 sati na adresu Avenija Dubrovnik br. 15, Zagrebački Velesajam, Paviljon br. 6 u  Zagrebu, a prije kretanja na put da dostave podatke na gore navedenu e-mail adresu. Detaljnije informacije i kontakti dostupni su na: https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/prikupljanje-humanitarne-pomoci-za-podrucje-sisacko-moslavacke-zupanije/3351

Mail Operativnog stožera Civilne zaštite occz@civilna-zastita.hr također je kontaktna adresa ukoliko biste htjeli ispitati za kojom vrstom pomoći postoji potreba, odnosno poslati ponudu za pomoć iz inozemstva za stradale u potresima i/ili za obnovu pogođenih područja (neovisno o vrsti pomoći o kojoj bi bila riječ).

Ovim putem, s ciljem što učinkovitijeg budućeg djelovanja, ujedno upućujemo molbu svima koji sudjeluju ili će sudjelovati u organizaciji prikupljanja pomoći da moguće oblike prikupljanja pomoći koordiniraju s nadležnim službama i institucijama u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujemo na svim informacijama i upitima koji su po ovom pitanju već upućeni diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u Njemačkoj, a Veleposlanstvo RH u Berlinu i generalni konzulati u Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchenu i Stuttgartu Vam i nadalje rado stoje na raspolaganju za Vaše upite i pomoć u uspostavi kontakata.

Ovim putem također podsjećamo da je pomoć za obnovu pogođenih područja moguće uputiti putem uplate na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“, ili doniranjem novčanih sredstava i potrepština putem Crvenog križa:

Broj računa Državnog proračuna RH, akcija ,,Pomoć za obnovu nakon potresa'':

Naziv i adresa primatelja plaćanja:

Ministarstvo financija Republike Hrvatske/ Ministry of Finance

Katančićeva 5/ Katančićeva 5

Zagreb 10000, Hrvatska/ Zagreb 10000, Croatia

Banka: Croatian National Bank, Trg hrvatskih velikana 3, Zagreb 10 000

Broj računa/ Bank account number: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

BIC (SWIFT) CODE: NBHRHR2XXXX

Referenca plaćanja/ Remarks: Earthquakes aid

Broj računa i informacije o vrsti potrebnih donacija na stranicama Crvenog križa:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.

IBAN: HR6923400091511555516

Poziv na broj: 770

Za uplate iz inozemstva - SWIFT CODE: PBZGHR2X

https://www.hck.hr/novosti/upute-za-donacije-i-pomoc-pogodjenima-potresom/10649

Uz duboku zahvalnost na dosada pokazanom angažmanu, ovim Vas putem ujedno molimo da i dalje u obzir uzimate važnost pridržavanja postojećih mjera s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa, kako bi pokrenute akcije pomoći mogle biti realizirane na način koji štiti zdravlje Vas i Vaših najbližih.

Solidarnost diljem Hrvatske i svijeta je velika, što pogođenim stanovnicima na području Sisačko-moslavačke županije pruža veliku utjehu i nadu. Kako bi se izbjegli eventualni problemi vezano uz pružanje pomoći, molimo Vas da uplate i donacije vršite preko povjerenih računa i kanala. Ukoliko imate bilo kakvih sumnji vezano uz prikupljanje humanitarne pomoći, slobodno nas kontaktirajte.

Još se jednom zahvaljujemo na iznimnoj solidarnosti i podršci i za sve upite Vam rado stojimo na raspolaganju.Priopćenja