Državni tajnik Lucić dočekao konvoj humanitarne pomoći iz Baden-Württemberga

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić, zajedno s predstavnicima Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica razornog potresa dočekao je u petak, 22. siječnja 2021. godine u Lekeniku humanitarni konvoj iz Baden-Württemberga. To je treći po redu konvoj humanitarne pomoći koji dolazi iz Baden-Württemberga, a sastoji se od 18 kontejnera te jednog bolničkog vozila koje donira Crveni križ Grada Müllheima.

Državni tajnik Lucić pohvalio je odličnu koordinaciju brojnih hrvatskih kulturnih i športskih udruga u Baden-Württembergu, udruga prijateljstava, angažiranih pojedinaca kako Hrvata i njihovih obitelji, tako brojnih njemačkih prijatelja i prijatelja Hrvatske, Hrvatskih katoličkih misija, njemačkih gradova i općina te Vlade Baden-Württemberga na čelu s ministrom-predsjednikom Winfriedom Kretschmannom i ministrom unutarnjih poslova Thomasom Strobelom, koji su nakon što su doznali za posljedice potresa, uložili veliki napor u prikupljanju i organizaciji pomoći te pokazali veliko srce i pružili značajnu podršku pogođenim područjima u Hrvatskoj.

U organizaciji bivšeg dozapovjednika Vatrogasnih postrojbi u Baden-Württembergu Gerharda Laia u Sisačko-moslavačku županiju je 4 dana nakon potresa stigao prvi konvoj od 12 kamiona s prikolicom i šlepera te su donirana i 2 vatrogasna vozila. U drugom konvoju bila su 23 šlepera, kamiona, kombi vozila te su donirana 3 vatrogasna vozila.

Naime, do sada su se brojne udruge koje okupljaju Hrvate u Baden-Württembergu, Hrvatske katoličke misije, njemački gradovi i općine te njemački prijatelji angažirali u organizaciji prikupljanja i dostave humanitarne pomoći.
Hrvati u Stuttgartu zajedno s Hrvatskom kulturnom zajednicom Stuttgart, NK Croatia Stuttgart i Hrvatskim katoličkim misijama Stuttgart Mitte i Bad Cannstatt prikupili su više od 60 tona te je već dostavljeno 3 šlepera i 6 transportnih kombi vozila pomoći.

Zahvaljujući akciji Hrvatske kulturne zajednice Stuttgart kupljeno je i 6 kamp kućica, 10 agregata za struju i 20 grijalica.
Hrvatska udruga Vila Croatia s udrugom Zagreb iz Böblingena, Hrvatskom katoličkom misijom Ludwigsburg, udrugama s područja Schwarzwalda prikupila je 4 šlepera i 15 transportnih kombi vozila te 5 osobnih vozila s prikolicom.
Moto klub Gromovi iz Stuttgarta prikupio je sredstva za jedan kombi transporter s prikolicom pomoći koju je donirao Moto klubu Petrinja.

Grad Mengen uputio je 11 vatrogasaca s četiri specijalna vozila iz Mengena, specijalista za potrese i rušenje objekata.
Grad Aichtal pokrenuo je akciju zajedno s Hrvatima u Aichtalu te je prikupljeno 4 kamiona vatrogasne opreme, paketa hrane, higijenskih paketa i odjeće.

U Mannheimu, Ludwigshafenu i okolnim mjestima prikupljanje pomoći organizirali su Hrvatsko-njemačko društvo Mannheim i NK Croatia Mannheim koji su uputili 3 kamiona s prikolicom i 5 kombi transportera pomoći.Priopćenja