Održan panel o rizicima i mogućnostima pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U četvrtak, 21. ožujka 2024. godine, u suradnji s njemačkim think-tankom „Young Security Conference“ (YSC) u Veleposlanstvu RH u Berlinu održan je panel o rizicima i mogućnostima pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji.
 
Sudionici panela bili su zastupnik u Bundestagu iz redova CDU-a i član vanjskopolitičkog odbora te bivši diplomat Knut Abraham, političarka SPD-a i diplomatkinja Hannah Elten te Marina Vulović, istraživačica na Njemačkom institutu za znanost i politiku (njem. „Stiftung Wissenschaft und Politik“). Panel je vodio Moritz Flößler (YSC), a goste je prethodno pozdravio i veleposlanik Gordan Bakota. 
 
Veleposlanik Bakota je u svom pozdravnom govoru naveo kako je nakon uspješnog članstva u EU, jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Republike Hrvatske osiguravanje stabilnosti, prosperiteta i proeuropske usmjerenosti država Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, veleposlanik je istaknuo i snažnu podršku Republike Hrvatske na europskom putu Bosne i Hercegovine. „Odluka Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH je veliko postignuće BiH, ali i zrcali snažni angažman Republike Hrvatske na svim razinama za BiH i za države Zapadnog Balkana“, kazao je veleposlanik Bakota.
 
Panelisti su uz aktivno sudjelovanje gostiju govorili i raspravljali o značaju procesa proširenja EU-a za stabilnost i napredak susjednih država EU-a. Tematizirala se i važnost da se države kandidatkinje provođenjem reformi i usklađivanjem s  vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a jasno opredijele europskim vrijednostima, a s time ubrzaju svoj put prema članstvu EU-a. Događaj je održan po „Chatham house“ pravilima i omogućio je otvorenu razmjenu mišljenja svih panelista i gostiju.
 
Inače, partner događaja YSC ima za cilj povezati mlade profesionalce s političarima, stručnjacima i znanstvenicima kako bi doprinijeli novim idejama u međunarodnoj i sigurnosnoj politici. Kroz organiziranje panela i radionica, objavljivanje radova o međunarodnim odnosima, YSC stvara okvir za konstruktivne rasprave te omogućava približavanje tih tema mladim profesionalcima i široj javnosti.


Pisane vijesti