OBJAVA O PRETHODNOJ I AKTIVNOJ REGISTRACIJI BIRAČA


Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Pozivaju se na prethodnu registraciju - birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj i aktivnu registraciju - birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako bi mogli glasovati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će na području Savezne Republike Njemačke biti održani u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i Generalnim konzulatima Republike Hrvatske
 
u Münchenu (više na https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-munchen/174007), 
 
u Stuttgartu (više na https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-stuttgart/174006), 
 
u Frankfurtu (više na https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-frankfurt/174005), 
 
u Düsseldorfu (više na https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-dusseldorf/174003) i 
 
u Hamburgu (više na https://mvep.gov.hr/predstavnistva-91496/gk-hamburg/174004).
 
Izbori  u navedenim diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH  održati će se  16. i 17. travnja 2024. (utorak i srijeda) u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.
 
Birači kojima je izdana e-osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti prema adresi na osobnoj iskaznici te ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije (npr. prebivalište u Mostaru, a žele glasovati u Berlinu ili prebivalište u Berlinu, a žele glasovati u Münchenu).
 
Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za registraciju koji se može predati (osobno, poštom, ili putem e-maila)  u Veleposlanstvu RH u Berlinu te Generalnim konzulatima RH u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome na čijem konzularnom području birači imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu i o tome gdje birači žele glasovati, najkasnije do subote, 06. travnja 2024. godine u 23:59 sati. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.
 
Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je u potpunosti čitko popunjen i vlastoručno potpisan. 
 
Birači koji imaju pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva, putem sustava e-Građani.
 
Svi birači mogu zaključno do subote, 06. travnja 2024. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave  https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.
 
VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U BERLINU

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

 


Pisane vijesti