Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Hamburgu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, svečanim prijemom i koncertom obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske u koncertnoj dvorani Miralles u Hamburgu. Osim svečanosti obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, obilježena je i trideseta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te uspostava diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i SR Njemačke. Tom prigodom govore su održali gk Kristijan Tušek te senator za financije Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburg ispred hamburškog Senata (Vlada).
 
Pozivu odazvalo se preko 250 gostiju. Gotovo svi uglednici hrvatske zajednice na Sjeveru Njemačke kao i iz raznih područja odazvali su se pozivu gk Kristijana Tušeka. Također, veliki broj uglednika, iz političkog, gospodarskog, znanstvenog i kulturnog života grada Hamburga i sjevernonjemačkih saveznih država, svojim dolaskom odalo je priznanje Danu državnosti Republike Hrvatske i uspjesima hrvatske diplomacije. Vrijedi napomenuti kako se pozivu među inim odazvala i prva dopredsjednica parlamenta Mecklenburg Vorpommern Beate Schlupp (CDU). U svečanom dijelu obilježavanja govore su održali gk Kristijan Tušek i senator financija grada Hamburga dr. Andreas Dressel.
 
S obzirom na resor koji pokriva senator Dressel, posebno je istaknuo i čestitao Hrvatskoj poradi uvođenja EURO-a te naglasio kako će hrvatski građani i gospodarstvo zbog toga uvelike profitirati. Nadalje, naglasio je odlične odnose Hamburga i Hrvatske, prisjetivši se doprinosa i pomoći grada Hamburga nakon razarajućih potresa u Hrvatskoj 2020. Hamburško Ministarstvo unutarnjih polova tada je doniralo dva velika kamiona s opremo za krizna područja te jedno bolničko vozilo koje je otpremljeno u Sisačko-moslavačku županiju. Također je istaknuo izniman doprinos hrvatske zajednice u prikupljanju humanitarne pomoći prilikom potresa. Nije ni izostavio spomenuti priznanje hamburške vlade zbog angažmana gk Tušeka u okviru funkcije doajena Konzularnog zbora Hamburga.
 
Nakon govora gk Tušeka i senatora Dressela održan je koncert u izvedbi pijanističko-violinističkog sastava Trio Krpan, a koji su izvodili skladbe hrvatskih i stranih skladatelja iz razdoblja glazbene romantike. Na početku je pijanist Ivan Krpan izveo tri skladbe iz 19. stoljeća, iz razdoblja glazbene romantike. Nokturno u fis-molu hrvatskog skladatelja Ferde Livadića (1799.-1879.), nastao je 1822. godine, pet godina prije prvih Nocturna Frederica Chopina, zatim treći stavak prve sonate za glasovir u c-molu, op. 4 iz 1828. Frederica Chopina (1810.-1849.) te 3. Balladu u As-duru, op. 47 iz 1841. remek djelo iz kasnog Chopinovog razdoblja. Nakon toga violinisti Martin i Anđelko Krpan izveli su Divertimento za dvije violine (1936.) Miroslava Šlika (1898.-1986.), sjajno pisanu skladbu koja se temelji na motivima hrvatskog folklora. Koncert su zaključile tri skladbe pisane za dvije violine i glasovir: kratka, ali vrlo atraktivna skladba folklornog karaktera Josipa Štolcera Slavenskog Pjesma i igra, impresionistička Sonata Dariusa Milhauda i neobarokna Sonata Bohuslava Martinua.
 
Kasnije u neformalnom dijelu druženja, slavlje su uveličale djevojke iz HKD Napredak-Hamburg, a koje su odjevene u hrvatske narodne nošnje pjevale tradicionalne hrvatske pjesme. Iz svoje vrijedne riznice djevojke folklorne supine CROATIA-Hamburg prikazale su, također, hrvatske narodne nošnje starije od 100 godina. U foajeu dvorane uzvanici mogli su pogledati izložbu fotografija iz umjetničke zbirke ,,30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju'', koju je priredio Večernji list.

Pisane vijesti