Obilježavanje Dana državnosti te 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Düsseldorfu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U subotu, 04. lipnja 2022. godine svečano je obilježen Dan državnosti te 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Düsseldorfu. Pozivu generalnog konzula doc. dr. sc. Ivana Bulića odazvao se značajan broj predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života njemačke Savezne države Sjeverne Rajne Vestfalije. Prijemu koji je održan u dvorcu Mickeln, a koji je u vlasništvu Sveučilišta Heinrich Heine u Düsseldorfu, nazočili su državna tajnica u Staatskanzlei NRW-a dr. Marzena Kloka-Kohnen, dogradonačelnik grada Düsseldorfa gospodin Josef Hinkel te dogradonačelnik grada Essena gospodin Robert Jelinek. Pozivu se odazvao i značajan broj predstavnika diplomatskog zbora akreditiranog u NRW-u pa je sukladno navedenom govor održao i doajen konzularnog zbora poljski generalni konzul gospodin Jakub Wawrzyniak.
 
Svečanost je započela izvođenjem himni Republike Hrvatske i SR Njemačke nakon čega su uslijedili govori generalnog konzula doc. dr. sc. Ivana Bulića, gradonačelnika gospodina Hinkela te doajena gospodina Wawrzyniaka. Dogradonačelnik Hinkel u govoru je čestitao Republici Hrvatskoj skori ulazak Republike Hrvatske u Eurozonu te naglasio kako se nada da će Republika Hrvatska uskoro postati i članica Schengenskog prostora. Pohvalio je izvrsnu suradnju s generalnim konzulatom te izrazio zadovoljstvo što mnogi hrvatski državljani upravo Düsseldorf smatraju svojom drugim domom te ga svojim radom i vrijednostima koje promiču dodatno obogaćuju.Doajen Wawrzyniak u svom je govoru podsjetio na sličnosti i poveznice između hrvatskog i poljskog naroda te čestitao svim hrvatskim državljanima obljetnicu međunarodnog priznanja.
 
U izvedbi Kvarteta Gubec, a koji je za ovu prigodu stigao iz Zagreba, izvedene su pjesme iz svih hrvatskih krajeva, a na opće oduševljenje uzvanika. Nakon službenog dijela programa uslijedilo je prigodno druženje uz pjesmu i razgovor kako u prostorijama dvorca Mickeln tako i u impresivnom okruženju samoga dvorca.
 

Pisane vijesti