U Veleposlanstvu RH obilježen Dan državnosti i Dan oružanih snaga RH

  • Slika
  • Slika
U Veleposlanstvu RH u Berlinu održana su dva prijema u povodu obilježavanja Dana državnosti i Dana oružanih snaga RH. Na prijemu organiziranom 30. svibnja za predstavnike diplomatskog zbora sudjelovali su i brojni predstavnici njemačke političke, medijske i kulturne scene, dok je poseban gost na prijemu upriličenom 1. lipnja za predstavnike hrvatske zajednice u Berlinu bio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji se toga dana sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.   
 
Na prvom prijemu održanom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu na sam Dan državnosti okupilo se više od stotinu posjetitelja, među kojima velik broj diplomata akreditiranih u SR Njemačkoj, predstavnika tijela savezne i pokrajinskih vlada SR Njemačke te njemačkih i hrvatskih medija. Posebni gosti bili su apostolski nuncij u Berlinu Nikola Eterović, nekoliko zastupnika njemačkog Bundestaga te brojni gospodarstvenici iz Berlina. Uvodno je prisutne pozdravio veleposlanik Gordan Bakota, koji je istaknuo da se tijekom cijele kalendarske godine održava obilježavanje 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske. Kako je istaknuo veleposlanik Bakota, Njemačka je najveći hrvatski trgovinski partner i jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, a ne treba zaboraviti ni da njemački državljani tradicionalno zauzimaju prvo mjesto po broju noćenja u Hrvatskoj. Kao snažan element jačanja bilateralnih odnosa veleposlanik Bakota istaknuo je i hrvatsku zajednicu u Njemačkoj, koja je sve brojnija. Poseban projekt na kojem treba i dalje raditi je Akcijski plan o pojačanoj suradnji između dviju vlada, potpisan prije tri godine. Veleposlanik Bakota osvrnuo se na prioritete hrvatske vanjske politike, među kojima očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi zauzima visoko mjesto. Na listi hrvatskih prioriteta na vanjskopolitičkom planu nalazi se i europska budućnost zemalja zapadnog Balkana, pri čemu Republika Hrvatska nudi i spremna je i dalje nuditi svoju pomoć. Govornik s njemačke strane na prijemu bio je g. Thomas Lenk, voditelj Službe za srednju Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. I voditelj Službe Lenk istaknuo je važnost jačanja bilateralnih odnosa u budućnosti, pohvalio ulogu hrvatske zajednice i naglasio da dvije zemlje i dalje trebaju uspješno surađivati na europskom planu.
 
Drugi prijem u sklopu obilježavanja Dana državnosti u Berlinu održan je dva dana poslije, u srijedu, 1. lipnja. Poseban gost na prijemu na kojem se okupilo mnoštvo predstavnika hrvatske zajednice iz Berlina i ostatka Njemačke bio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa izaslanstvom. U pratnji predsjednika Vlade bili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar financija Zdravko Marić. Predsjednik Vlade prigodno se obratio gostima i zahvalio na trudu koji hrvatska zajednica ulaže u očuvanje hrvatske kulture u Njemačkoj te izvijestio o rezultatima netom održanog sastanka s njemačkim kancelarom Scholzom, na kojem je istaknuta važnost jačanja bilateralnih odnosa na svim razinama. Prijemu su nazočili i brojni predstavnici hrvatskih medija iz zemlje i inozemstva, koji su izvijestili o radnom posjetu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Njemačkoj.

Pisane vijesti