Obilježavanje Dana misije i 54. godišnjice Hrvatske katoličke misije u Hamburgu

  • Slika
  • Slika
Ovogodišnje obilježavanje Dana misije i 54. godišnjice Hrvatske katoličke misije u Hamburgu održano je u nedjelju, 03. prosinca na prvu nedjelju došašća te je bilo posebno svečano i emotivno. Centralni događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio otac Anto Gavrić, prior samostana blaženog Augustina Kažotića. Njegovo vođenje misnog slavlja odražavalo je duh zajedništva i povezanosti hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Posebni naglasak stavljen je na život i djelovanje hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, dominikanskog redovnika i zagrebačkog biskupa (1303.-1318.) Koncelebracija s paterom Antom Bobašom, voditeljem Hrvatske katoličke misije i paterom Mirkom Irinejom Vlkom, dodatno je upotpunila misno slavlje.

Naročitu pažnju privukla je svečanost proslave Dana Misije koja se odvijala u prostoru Caritasa nedaleko katedralne crkve Mariendom. Svečanost je bila prigoda za okupljanje velikog broja vjernika i članova hrvatske zajednice, koji su došli izraziti svoju povezanost s misijom i hrvatskom baštinom. Govori oca Anta Gavrića i oca Ante Bobaša odražavali su vjernost hrvatskog naroda katoličkoj vjeri i vezanost uz Crkvu, ističući značaj očuvanja hrvatskog identiteta i vjere u iseljeništvu. Također, prisutnost i govor generalnog konzula Republike Hrvatske u Hamburgu, gospodina Kristijana Tušeka, pokazali su podršku Generalnog konzulata RH hrvatskoj zajednici u Hamburgu ističući iznimno dobru suradnju dviju hrvatskih institucija, državne i crkvene kako bi u najboljoj mjeri bili na usluzi našim ljudima. „Dan Misije je još jednom potvrdio važnost hrvatske katoličke misije u Hamburgu kao središta okupljanja, očuvanja vjere, kulture i zajedništva Hrvata u iseljeništvu, posebno u vremenima kada je održavanje veza s domovinom iznimno važno.“ istaknuo je gk Tušek.

Važan segment proslave bio je kulturni program, gdje su Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Hrvatska kulturna zajednica Croatia iz Hamburga nastupili sa svojim repertoarom tradicijskih plesova i pjesmama. Obje udruge su pokazale kako očuvanje kulture i običaja ostaje ključni aspekt identiteta hrvatske zajednice u inozemstvu. Njima su se pridružili članovi klape Balature iz Opuzena koji su proteklih dana gostovali u Hamburgu na dva mjesta.
 

Pisane vijesti