„Božićni soiree“ u Übersee- Clubu u Hamburgu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na prestižnom Hrvatskom kulinarskom događaju održanom u petak, 1. prosinca 2023., u Übersee-Clubu u Hamburgu, predstavljen je jedinstven spoj bogate hrvatske kulture i gastronomije. Božićni soirèe održan je u suradnji Generalnog konzulata Republik Hrvatske u Hamburgu i renomiranog poslovnog kluba imenom Übersee-Club. Bila je to posebna prigoda za predstavljanje hrvatskih kulinarskih delicija, hrvatskih tradicijskih obrta kao i božićnih običaja. Samim time su se istaknule različite regije Hrvatske, pred uglednim gostima Übersee-Cluba iz društvenog, gospodarskog i političkog života Hamburga. Također, posluživana su i vrhunska hrvatska vina, koja su dodatno obogatila ponudu.

Važnost događaja posebno su naglasili govorima predsjednik Übersee-Cluba Michael Behrendt, veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu Gordan Bakota, te generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu Kristijan Tušek. Govorili su o značaju kulturne i gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke, a veleposlanik Bakota se osvrnuo i na aktualne globalne izazove. Također, prikazan je kratki film o obljetnici 100 godina postojanja davno već renomiranog i najstarijeg hamburškog poslovnog kluba.

Glazbenu podršku ovom događaju pružila je klapa Balatura iz Opuzena, čiji su tonovi dalmatinskih pjesama odjeknuli prostorom, pružajući autentičan doživljaj hrvatske glazbene tradicije. Osim glazbenog programa, posebnu pažnju privukao je i dekorativni element - četverometarski bor okićen hrvatskim tradicijskim nakitom i poznatim zagorskim drvenim igračkama, koji su darovani od strane Turističke zajednice Grada Zagreba i Turističke zajednice krapinsko-zagorske županije. Klapsko pjevanje i tradicijske drvene igračke sjeverozapadne Hrvatske svoje mjesto zauzimaju na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, što je samom događaju dalo posebnu autentičnost i značenje.

Božićni soirèe ne samo što je bio izvanredna prilika za prezentaciju hrvatskih gastronomskih i kulturnih vrijednosti, već je također poslužio kao snažna platforma za jačanje bilateralnih odnosa i suradnje između Hrvatske i Njemačke, ističući bogatu hrvatsku kulturu i tradiciju kako u Hamburgu tako i u Njemačkoj.

Pisane vijesti