Javna diplomacija – politički brifing i suradnja s akademskom zajednicom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu aktivnosti u području javne diplomacije u srijedu, 13. prosinca 2023. godine, održana su dva događaja u Veleposlanstvu RH u Berlinu s konzultantskom tvrtkom Bernstein i s berlinskim Institutom za kulturnu diplomaciju.

U događaju koji je organiziran zajedno s Bernsteinom održao se politički brifing na temu koji su politički procesi obilježili Njemačku i Europsku uniju u 2023. te koji će biti glavni naglasci u 2024. godini. Glavni gost bio je zastupnik Bundestaga Thomas Hacker, glasnogovornik za europske politike kluba zastupnika FDP-a koji je s predstavnikom Bernsteina Robinom Arensom razgovarao o glavnim geopolitičkim i geoekonomskim izazovima za Njemačku i EU u sljedećem razdoblju.

Veleposlanik Gordan Bakota pozdravio je mnogobrojne goste iz područja politike, gospodarstva i diplomacije. U svome pozdravnom govoru veleposlanik je istaknuo kako se Hrvatska kao članica EU i NATO-a, i odnedavno članica Schengenskog prostora i euro područja, te njezina diplomatska služba osjećaju odgovornima sudjelovati u debatama u kojima se raspravlja o budućnosti Unije i situacije na jugoistoku Europe. Događaj je održan po „Chatham house“ pravilima i omogućio je otvorenu razmjenu mišljenja relevantnih sugovornika o aktualnim temama.

Isti dan u prostorijama Veleposlanstva održano je i predavanje veleposlanika Bakote u suradnji s Institutom za kulturnu diplomaciju u Berlinu pod vodstvom ravnatelja Marka Donfrieda. Veleposlanik je studentima diplomskog studija međunarodnih odnosa predstavio prioritete vanjske i kulturne politike Republike Hrvatske te pružio uvid u posao diplomacije te podijelio svoja iskustva u tome koje su vještine i sposobnosti ključne za sve one koji namjeravaju odabrati karijeru u diplomaciji i međunarodnim odnosima.


Pisane vijesti