Koncert Zagrebačkih solista u okviru predsjedanja IHRA-om

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu organiziralo je u ponedjeljak, 27. studenoga 2023. godine, koncert uglednih Zagrebačkih solista u „Crkvi sjećanja“ (njem. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) u Berlinu. Koncert je održan u povodu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).
 
Koncert je otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu Gordan Bakota, koji je u svom govoru istaknuo važnost kulture sjećanja na Holokaust i borbe protiv antisemitizma.
 
„Holokaust je bio zločin protiv čovječnosti koji se nikada ne smije zaboraviti. Hrvatska je posvećena aktivnoj borbi protiv antisemitizma. Kroz kulturu sjećanja i obrazovanje, nastojimo osigurati da se ovakvi zločini nikada ne ponove“, rekao je veleposlanik Bakota.
 
Prigodno za tu večer, Zagrebački solisti izveli su isključivo djela skladatelja židovskog podrijetla Felixa Mendelssohna, Gustava Mahlera, Johna Williamsa, Bruna Bjelinskog, Samuela Barbera i Lea Weinera.
 
Koncertu se odazvao veliki broj uglednih gostiju iz hrvatskog iseljeništva te ugledni političari, kulturnjaci i gosti iz cijele Njemačke, uključujući i predstavnike židovske zajednice u Berlinu. Koncert je bio izuzetno posjećen i oduševio je publiku u Berlinu te predstavio Zagreb i Hrvatsku kao mjesto vrhunske klasične glazbe.
 
Osim koncerta, koji predstavlja krunu obilježavanja hrvatskog predsjedanja IHRA-om u Njemačkoj, Veleposlanstvo RH u Berlinu organiziralo je i niz drugih aktivnosti, uključujući predavanje i izložbu o životu Lee Deutsch, hrvatske židovske glumice koja je ubijena u Holokaustu.

Pisane vijesti