Zajednička izjava povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Turske i Republike Hrvatske

Danas slavimo 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Turske i Hrvatske.

Turska i Hrvatska dvije su prijateljske i savezničke zemlje s duboko ukorijenjenim povijesnim i kulturnim vezama, smještene na dva kraja regije jugoistočne Europe, međusobno povezane zajedničkim identitetom Europe i Mediterana te iako ne dijele zajedničke granice, smatraju se susjedima. Bliski odnosi Turske i Hrvatske, koji se protežu od prošlosti do današnjih dana, također čine temelj iskrenog prijateljstva naših naroda. Nakon osamostaljenja Hrvatske 1991. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale hrvatsku neovisnost, čime je započelo novo razdoblje u odnosima ovih dviju država. Odnosi koje oživljava duh prijateljstva, izgrađeni su na univerzalnim vrijednostima i načelima kao što su demokracija, miroljubiva humana vanjska politika, poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora te dobrosusjedski odnosi. Ta bliska suradnja okrunjena je Ugovorom o prijateljstvu i suradnji potpisanim 16. srpnja 1994.

Uz snažnu potporu Turske, Hrvatska je 2004. pristupila Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi te 2009. NATO-u, a 2010. na razini ministara vanjskih poslova uspostavljen je Trilateralni savjetodavni mehanizam između Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Obje zemlje započele su 3. listopada 2005. pregovore o pristupanju EU-u i na tom su se putu međusobno podržavale. Hrvatska je 1. srpnja 2013. pristupila EU-u nakon završenog pretpristupnog procesa te nastavlja pružati potporu članstvu Turske u EU-u. Isto tako, Turska podržava članstvo Hrvatske u OECD-u i pozdravlja nedavni službeni početak pristupnih pregovora.

Ovom prilikom, kao dva saveznika i partnera, želimo izraziti uvjerenje da će i EU i euroatlantske integracije u našoj regiji imati važnu ulogu u postizanju trajnog mira i stabilnosti u cijeloj Europi.

Nakon 30 godina gospodarska i trgovinska suradnja između naših zemalja dosegla je zadovoljavajuću razinu. Očekuje se da će cilj od milijardu dolara vrijednosti trgovinske suradnje biti dostignut ove godine, a postavljeni su i novi ciljevi. Uzajamna ulaganja posljednjih su godina također u porastu.

Prilikom suočavanja s elementarnim nepogodama koje su proteklih godina zadesile Tursku i Hrvatsku oba naroda pokazala su iznimnu solidarnost, iskazavši time još jednom svoje iskreno prijateljstvo. Na ovaj poseban dan, kada slavimo 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, želimo istaknuti našu odlučnost da suradnju temeljenu na prijateljstvu, savezništvu i strateškom partnerstvu unaprijedimo radi dobrobiti naših naroda, saveznika i partnera.
 

Pisane vijesti