Sastanak hrvatskog veleposlanika u Republici Turskoj Hrvoja Cvitanovića i hatayskog gradonačelnika dr. Lütfü Savaşa

Veleposlanik Republike Hrvatske u Ankari Hrvoje Cvitanović primio je 10. ožujka 2021. u prostorijama Veleposlanstva RH u Ankari gradonačelnika Hataya dr. Lütfü Savaşa.

Povod sastanku bio je poziv na sudjelovanje hrvatskih tvrtki i gradova na „EXPO Hatay 2021 – Garden of Civilizations“ (u razdoblju od 10. prosinca 2021. do 30. svibnja 2022.) gdje  turska strana poziva predstavnike iz tridesetak europskih, afričkih i azijskih zemalja. Osim vrtova i paviljona (hortikultura), Grad Hatay planira organizirati i niz kulturnih, umjetničkih i gastronomskih događaja u Hatayu i okolnim područjima Antakye i Iskenderuna.

Veleposlanik Cvitanović naglasio je potrebu obostrane interakcije na gospodarskom i poduzetničkom planu te je istaknuo potencijal za daljnje širenje gospodarske suradnje. U tom kontekstu, hatayski gradonačelnik iskazao je interes za moguća bratimljenja gradova poput Hataya i manjih mjesta u hatayskom području s mjestima u Republici Hrvatskoj s ciljem uspostave kulturne i gospodarstvene razmjene.  

Referirajući se na dobro iskustvo Grada Zagreba u organizaciji međunarodnih sajmova cvijeća i vrtnih izložbi veleposlanik Cvitanović obvezao se kontaktirati relevantne gradske službe za moguće sudjelovanje na ovogodišnjem EXPO Hatay 2021.

 


 Priopćenja