Sastanak ministra Grlića Radmana i ministra Republike Turske Çavuşoğlua

 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 26. veljače 2021. godine, u službeni posjet ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevlüta Çavuşoğlua. Ovo je prvi službeni posjet turskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj nakon 12 godina.

U okviru posjeta održan je bilateralan sastanak o brojnim mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje. Ministar Grlić Radman pozdravio je jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja, izrazivši pritom zadovoljstvo činjenicom da su turske tvrtke prepoznale Hrvatsku kao zemlju koja nudi brojne poslovne mogućnosti, poglavito u području turizma, energetike i infrastrukture.

Na sastanku je prepoznata i važna uloga Turske kao ključnog partnera Europske unije u nizu područja, uključujući migracije, sigurnost, borbu protiv terorizma, gospodarstvo i trgovinu. Uzimajući u obzir status Turske, kao EU kandidatkinje i NATO saveznice, ministar Grlić Radman rekao je kako je u interesu EU-a razvijati učinkovitu suradnju s Turskom, najavivši pritom da će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivni dijalog i produbljivanje odnosa EU-a i Turske.

Ministri su također razgovarali o suradnji u borbi protiv terorističkih ugroza te upravljanju migracijama. Ministar Grlić Radman upoznao je ministra Çavuşoğlua s mjerama koje Hrvatska provodi u cilju sprječavanja ilegalnih migracija i trgovine ljudima, odnosno s izazovima s kojima se susreće uslijed kontinuiranog migracijskog pritiska duž zapadno-balkanske rute.

Ministri su također razmijenili mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi s fokusom na situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i situaciju u široj regiji Turske.

Ministri su započeli posjet obilaskom potresom pogođenih područja u Petrinji te su uručili jedan od 200 stambenih kontejnera jednoj obitelji. Ministar Grlić Radman zahvalio je turskom kolegi na izdašnoj humanitarnoj pomoći i iskazanoj solidarnosti. Ministar Çavuşoğlu izrazio je žaljenje i sućut zbog razornog potresa te spremnost turskih tvrtki da sudjeluju u obnovi potresom pogođenih područja. Priopćenja