Proslava Dana državnosti RH 2024. pri Svetoj Stolici, Vatikan

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 28. svibnja 2024., u organizaciji Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici, proslavljen je Dan državnosti Republike Hrvatske s visokim predstavnicima Svete Stolice i brojnim članovima diplomatskog zbora pri Svetoj Stolici, svečanom pjevanom Misom za Domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu te prigodnim domjenkom.
 
Na poziv VRH Sveta Stolica, svetu misu predvodio je nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva Svete Stolice. Uz njega, koncelebrirali su: mons. Petar Rajič, apostolski nuncij u Italiji i San Marinu, vlč. Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, mons. Janusz Błachowiak iz Državnog tajništva, mons. Bruno Lins, zamjenik šefa Protokola Državnog tajništva, mons. Hrvoje Škrlec i vlč. Mario Popović iz Državnog tajništva te vlč. Jaromír Zádrapa iz Dikasterija za promociju jedinstva kršćana. Koncelebrirali su i fra Miljenko Šteko, OFM, gvardijan Međunarodnog samostana Antonianum, i fra Darko Tepert, OFM, generalni tajnik za formaciju i studije Franjevačkog reda te petnaestak svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu. Svetu misu pjevanjem je uveličao zbor Crkve sv. Jeronima na čelu s vlč. Matom Žilićem.
 
U propovijedi je nadbiskup Gallagher pozvao vjernike da zahvale Bogu za dar slobode i mira u Hrvatskoj, prisjetio se uspostave prvog demokratski izabranog višestranačkog parlamenta 30. svibnja 1990. kao i prvog apostolskog putovanja pape Ivana Pavla II. u Zagreb, u rujnu 1994. Nadbiskup Gallagher također je pozvao da se moli za dar mira za sve zemlje koje su pogođene ratovima i sukobima. Završno je povjerio hrvatski narod, „čiji kontakti sa Svetom Stolicom, unatoč brojnim bitkama tijekom povijest, nikada nisu oslabili”, zagovoru Gospe od Kamenitih vrata, svetome Josipu, zaštitniku Hrvatske, i blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.
 
Gđa Tea Zupičić, privremena otpravnica poslova VRH Sveta Stolica, u govoru je podsjetila na duge, neprekinute i čvrste povijesne, kulturne i identitetske poveznice Hrvatske i hrvatskog naroda s rimskim papama, Svetom Stolicom i Katoličkom Crkvom te izrazila zahvalnost hrvatskog naroda svetom papi Ivanu Pavlu II. i Svetoj Stolici, na ulozi u međunarodnom priznanju RH, među ostalim. Ukazala je na konstruktivne dijaloge koje Vlada ima s Katoličkom Crkvom kao i s ostalim vjerskim zajednicama u RH. Gđa Zupičić posjetila je i na vanjskopolitičke prioritete i zalaganja RH, posebno u vezi s pružanjem pomoći Ukrajini, okončanjem sukoba u Gazi te stabilnosti i sigurnosti neposrednog susjedstva RH kao i puta susjednih država prema članstvu u EU-u.
 
Proslavi su nazočili veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić i generalni konzul RH u Milanu Stjepan Ribić. Iz diplomatskog zbora pri Svetoj Stolici nazočili su diplomatski predstavnici iz 52 države sa svih kontinenata, od kojih 36 veleposlanika, kao i predstavnici Delegacije EU-a i Suverenog viteškog malteškog reda. Također, nazočni su bili predstavnici papinskih  sveučilišta u Rimu, katoličkih i drugih udruga povezani sa Svetom Stolicom, medija, hrvatski svećenici, redovnici i redovnice na službi ili studiju u Rimu te hrvatska vjernička zajednica.

Pisane vijesti