Hrvatska nogometna reprezentacija u privatnoj audijenciji kod Svetoga Oca pape Franje

  • Slika
  • Slika
Sveti Otac papa Franjo primio je 5. lipnja 2024. u privatnoj audijenciji u Vatikanu hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Susret se sastojao od obraćanja Svetoga Oca, obraćanja predsjednika HNS-a g. Marijana Kustića, koji je Svetome Ocu uručio darove, pojedinačnog pozdrava sa svakim članom izaslanstva te završnog blagoslova Svetoga Oca. Predsjednik HNS-a je Svetome Ocu darovao dres hrvatske reprezentacije s imenom Franjo i brojem 1 te kožnu repliku prve lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj.
 
Sveti Otac je Vatrenima čestitao na osvajanju trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u nogometu u 2022. te im za Europsko prvenstvo u nogometu u 2024. zaželio da budu prvi ili drugi. U svom obraćanju Sveti je Otac igračima poručio da, igrajući nogomet, imaju čast predstavljati svoj narod, naglasio važnost zajedništva u sportu i društvu nasuprot individualizmu te ih potaknuo da njeguju duhovne i ljudske vrline kako bi mogli uzoran primjer mladima.
 
Nakon susreta sa Svetim Ocem, izaslanstvo je u privatnosti obišlo Baziliku svetog Petra u pratnji zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška i VRH Sveta Stolica. Igrači su se pomolili i fotografirali ispred groba svetog pape Ivana Pavla II. Na dan 5. lipnja prije 21 godinu počelo je treće apostolsko putovanje Ivana Pavla II. Hrvatskoj, na kojemu je pohodio Rijeku, Dubrovnik, Osijek i Zadar. To svoje 100. putovanje započeo je u Rijeci, slijetanjem u ZL na Krku, iz koje su Vatreni poletili i došli u Rim.
 
Obraćanje Svetoga Oca objavljeno je u cijelosti na službenim stanicama Svete Stolice:
To the Croatian National Football Team - Activities of the Holy Father Pope Francis | Vatican.va

Pisane vijesti