Koncerti hrvatske sopranistice Marije Vidović i japanske pijanistice Yoko Nishii u Tokiju, Tokamachiju i Osaki

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Tokiju, Tokamachiju i Osaki povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, 10. godišnjice članstva u EU kao i odgođene proslave Dana državnosti održani su koncerti hrvatske sopranistice Marije Vidović i japanske pijanistice Yoko Nishii. Obje glazbenice poznate su po izvođenju djela hrvatske skladateljice Dore Pejačević, čija se 100. godišnjica smrti također obilježava ove godine. Publika je tijekom svih triju koncerata oduševljeno reagirala na hrvatsko-japanski glazbeni duo. Na svim trima koncertima bio je nazočan gospodin Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i bivši premijer.
Koncert u Tokiju održan je 6. srpnja 2023. pred oko 200 uglednih gostiju i pripadnika hrvatske zajednice u Europa House-u, a prigodne su govore održali ministar Taro Kono, državni ministar Keiji Yamada, veleposlanik Jean-Eric Paquet, šef Delegacije EU u Japanu i veleposlanik Dražen Hrastić.
Koncert u Tokamachiju, gradu koji još od 2002. godine njeguje posebne odnose s Hrvatskom održan je 9. srpnja 2023. u dvorani Danjuro, jednoj od ponajboljih novih dvorana u Japanu, pred 500-tinjak uglednih gostiju, među kojima su bili i zastupnici u Japanskom parlamentu te ljubitelji klasične glazbe. Prigodne govore održali su gradonačelnik Yoshifumi Sekiguchi i veleposlanik Hrastić.
Koncert u Osaki održan je, uz sve navedene obljetnice, i povodom otvorenja Konzulata Republike Hrvatske u Osaki na čelu s počasnim konzulom gospodinom Shigekijem Ebijem. Koncert je održan 11. srpnja 2023. u Dijamantnoj dvorani prestižnog Rihga Royal Hotela pred 100-tinjak impresioniranih gostiju iz redova lokalnih dužnosnika, gospodarstvenika, pripadnika umjetničkih krugova te male hrvatske zajednice u Osaki. Prigodne govore održali su počasni konzul Shigeki Ebi, veleposlanik Tsutomu Himeno, predstavnik MVP Japana u regiji Kansai i veleposlanik Hrastić.

Pisane vijesti