Ministar Grlić Radman u radnom posjetu Japanu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se, u petak 21. srpnja 2023. godine, prvog dana dvodnevnog radnog posjeta Japanu s ministrom vanjskih poslova Hayashijem Yoshimasom. Ministri su razgovarali o jačanju prijateljskih odnosa dviju država koje ove godine obilježavaju 30 godina uspostave diplomatskih odnosa, a koje je dodatno osnažilo nedavno otvaranje Počasnog konzulata Republike Hrvatske u Osaki.
Ministri su se osvrnuli na aktualnosti bilateralne suradnje, odnose s EU-om i NATO-om, kao i na teme od međunarodnog i regionalnog značaja, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu i situaciju u Indo-Pacifiku te jugoistočnoj Europi. Ministar Grlić Radman pritom je istaknuo kako će Hrvatska zajedno s Vladom Ukrajine u listopadu u Zagrebu biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, gdje je predviđeno i sudjelovanje Japana. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo uzletom gospodarskih odnosa dviju zemalja te nastavkom ulaganja u energetskom sektoru, visokotehnološkom i digitalnom sektoru, te zelenoj tranziciji.
Ministar Grlić Radman najavio je sudjelovanje Hrvatske na EXPO 2025. u Osaki. Potom je istaknuo kako jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva ostaje članstvo u OECD-u, na čemu Japan i dalje pruža punu podršku Hrvatskoj. „Vidimo prostor za unaprjeđenje odnosa u području razvojne suradnje u trećim zemljama, poglavito u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu, ali i u zemljama u kojima je Japan intenzivno angažiran sa svojim projektima razvojne suradnje, kao na primjer u jugoistočnoj ili istočnoj Aziji“, istaknuo je ministar.
Ministri su potpisali Sporazum o zračnom prometu, koji je od velike važnosti jer omogućuje uspostavu redovite izravne zračne linije i intenzivniju gospodarsku suradnju između Hrvatske i Japana. Izravni zračni promet značajno će pridonijeti turističkoj razmjeni dviju države te olakšati ostvarivanje međusobne gospodarske, ali i ostalih oblika suradnje. Jednako tako, to će pridonijeti ne samo jačanju suradnje Hrvatske s Japanom nego i s drugim državama na Dalekom Istoku, a posebno državama članicama Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN).
Prvog dana posjeta, ministar se susreo i s predsjednikom Zaklade Nippon Yoheijem Sasakawom, koja ima značajan doprinos u promicanju dijaloga i suradnje na globalnoj razini. Razgovarali su o uspostavi suradnje Zaklade s vladinim i nevladinim akterima iz Hrvatske, kao i korištenju stručnosti Zaklade u projektima na Zapadnom Balkanu.

Priopćenja