Veleposlanik Mihelin u posjetu Mongoliji u prigodi 30. obljetnice diplomatskih odnosa

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U prigodi obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Mongolije, mr. sc. Dario Mihelin, veleposlanik Republike Hrvatske u Mongoliji, sa sjedištem u Pekingu, službeno je boravio u Ulan Batoru od 10. do 13. ožujka 2023. godine gdje se sastao s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Nyamdorjom Ankhbayarom, zamjenikom ministra obrazovanja i znanosti Ganbayarom Ganboldom, zamjenikom ministra okoliša i turizma Ganbaatarom Myagmarjavom, zamjenikom ministra gospodarstva i razvoja Tuvdendorjom Gantumurom, zamjenikom ministra hrane, poljoprivrede i lake industrije Gankhulegom Munguntsogom i predstojnikom Ureda Nacionalnog odbora za olimpijski pokret, fizičke aktivnosti i sport Temuujinom Erdeneom. Na sastancima su potvrđeni prijateljski bilateralni odnosi, uz suglasje kako postoji značajan prostor za daljnje jačanje suradnje, posebice u području obrazovanja, sporta, turizma, okoliša, gospodarstva i razvoja te poljoprivrede i prehrambene industrije.
 
Na sastanku s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Nyamdorjom Ankhbayarom potvrđeni su dobri bilateralni odnosi između dviju zemalja te se razgovaralo o različitim aspektima koji bi dali dodatni zamah daljnjem razvijanju sveukupne bilateralne suradnje Hrvatske i Mongolije, uključujući i skoro održavanje političkih konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova u Zagrebu.
 
Na sastanku sa zamjenikom ministra obrazovanja i znanosti Ganbayarom Ganboldom bilo je riječi o daljnjoj suradnji mongolskih i hrvatskih sveučilišta, odnosno suradnji slijedom Memoranduma o suradnji dvaju nadležnih ministarstava na području visokog obrazovanja. Veleposlanik Mihelin istaknuo je kako se trenutno na studiju u Hrvatskoj nalazi šest mongolskih studenata te kako postoji prostor za daljnje osnaživanje te suradnje. U kontekstu razvijanja mongolskog turizma, istaknuto je slanje studenata u Hrvatsku koji bi stjecali dodatna znanja upravo o turizmu i ugostiteljstvu. Predstojnika Ureda Nacionalnog odbora za olimpijski pokret, fizičke aktivnosti i sport Temuujina Erdenea zanimala su hrvatska iskustva u području sportske medicine, uključivanja mladih u sport te promicanja sporta i zdravog načina života među svim naraštajima. Veleposlanik Mihelin rekao je kako su  Hrvatska i Mongolija dvije zemlje poznate po sportskim postignućima te svakako mogu razmijeniti iskustva i znanja u cilju osnaživanja suradnje.
 
Tijekom sastanka sa zamjenikom ministra okoliša i turizma Ganbaatarom Myagmarjavom zaključeno je kako postoji značajan prostor za suradnju u području održivog turizma i razvoja, posebice kako je Mongolija 2023. i 2024. godinu proglasila godinama turizma, u kampanji „Dobrodošli u Mongoliju“. U kontekstu nacionalne kampanje Mongolije sadnje „Jedne milijarde stabala“, veleposlanik Mihelin  rekao je kako u Hrvatskoj šume prekrivaju 47 posto teritorija te u tom smislu postoji osnova za suradnju obzirom na izazove dezertifikacije s kojima je Mongolija suočena zbog intenzivnog nomadskog stočarstva.
 
Na sastanku sa zamjenikom ministra ekonomije i razvoja Tuvdendorjom Gantumurom zaključeno je kako je potrebno ojačati daljnju suradnju s obzirom da je robna razmjena između dviju zemalja iznimno mala, a mogućnosti za njezino povećanje postoje s obje strane. U tom je kontekstu spomenuta otvorenost za održavanje poslovnog foruma koji bi okupio zainteresirane gospodarske subjekte, posebice u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, kao i turizmu. Na sastanku u Ministarstvu hrane, poljoprivrede i lake industrije, zamjenik ministra Gankhuleg Munguntsog iskazao je interes za nastavak suradnje u području zdravlja životinja, odnosno cjepiva.

Pisane vijesti