Veleposlanik Mihelin u službenom posjetu Posebnom upravnom području Hong Kongu

  • Slika
  • Slika
HONG KONG, 15. siječnja - Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr. sc. Dario Mihelin boravio je u službenom posjetu Posebnom upravnom području Hong Kongu od 11.-13. siječnja 2023. godine, upravo u razdoblju otvaranja granica Kine prema svijetu i svojim posebnim upravnim područjima. Ova tema stoga je dominirala u ponovno pronađenom optimizmu dužnosnika Hong Konga koji u otvaranju granica vide veliku priliku svog ponovnog pozicioniranja u svijetu kao financijskog, logističkog, trgovinskog i turističkog središta. 

Veleposlanik je održao niz sastanaka koji su pokazali mogućnosti za jačanje suradnje Republike Hrvatske i Posebnog upravnog područja u brojnim aktivnostima tijekom ove godine, kako bi se zapravo nastavilo tamo gdje je sve stalo 2020. godine, s početkom pandemije. Činjenica da je Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine potpuno integrirana u Europsku uniju, ulaskom u eurozonu i Schengen, olakšat će kontakte i putovanja i turistima i poslovnim ljudima iz Hong Konga, ali i bliskih azijskih tržišta.

Podršku Hrvatskoj u svakom smislu, a naročito u zajedničkim aktivnostima dao je glavni tajnik Posebnog upravnog područja Eric Chan te tajnik za kulturu, turizam i sport Kevin Yeung koji su hrvatske predstavnike pozvali na sudjelovanje na čitavom nizu događaja - međunarodnih sajmova i kulturnih priredbi koje će se tijekom godine održati u Hong Kongu. Zbog velikog broja turista iz Hong Konga koji su posjećivali Hrvatsku tijekom predpandemijskih godina, veleposlanik je započeo razgovore o izravnom letu s predstavnicima Cathay Pacifica. Ovo je podržao i direktor Međunarodnog odjela Turističke zajednice Hong Konga Kenneth Wong, koji je također naglasio da je tajming dolaska i početaka razgovora nakon pandemije “idealan” te ponudio Republici Hrvatskoj predstavljanje na nizu turističkih i gastronomskih festivala u Hong Kongu tijekom godine.

Tijekom razgovora s predstavnicima Ureda za trgovinski razvoj Posebnog upravno područja Hong Kong, Patrickom Lauom i Cathy Yip zaključeno je da se u ovom području u budućnosti može više napraviti jer je trgovinska razmjena, manja od 30 milijuna eura, daleko ispod stvarnih mogućnosti. 

Veleposlanik Mihelin, ususret Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kao i Lunarne Nove godine, susreo se i s malobrojnom, ali vrlo uspješnom hrvatskom zajednicom u Hong Kongu. Petnaestak naših državljana, od kojih većina dugo živi i radi u Hong Kongu, rado su se odazvali pozivu na druženje s veleposlanikom i počasnom konzulicom lady Ivy Wu i razgovarali o njihovom životu u Hong Kongu, kako su proveli godine pandemije (Hong Kong je bio jednako rigorozan u karantenama i zatvorenoj granici kao i matica Kina), a s obzirom da se sve iznenada promijenilo i vratilo na predpandemijsko razdoblje, i ovaj susret, kao i sveukupni boravak hrvatskog veleposlanika u Hong Kongu protekao je u ozračju optimizma i novog početka te ambicioznih planova daljnje suradnje. 


Pisane vijesti