Sastanak veleposlanika Mihelina sa zamjenikom ministra Opće uprave za sport NR Kine Zhouom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanik Dario Mihelin sastao se sa zamjenikom ministra Opće uprave za sport NR Kine Zhouom Jinqiangom kako bi se razgovaralo o daljnjem osnaživanju sportske suradnje između Hrvatske i Kine. Na sastanku su bili nazočni i Damir Knjaz, član Hrvatskog olimpijskog odbora, profesor na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor na Pekinškom sportskom sveučilištu te Zhang Jian, novi predsjednik Pekinškog sportskog sveučilišta.
 
Zamjenik ministra Zhou rekao je kako od uspostave diplomatskih odnosa dvije zemlje njeguju prijateljske odnose, naglasivši pritom suradnju u području sporta te suradnju između Opće uprave za sport NR Kine i Veleposlanstva RH u Pekingu. Zahvalio je hrvatskoj strani na podršci koju pruža kineskim sportašima koji dolaze na obuku u Hrvatsku te općenito razvoju sporta u Kini. Posebno je istaknuo suradnju i podršku u području nogometa imajući na umu uspjehe hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskim prvenstvima te kineske nogometaše koji dolaze trenirati u Hrvatsku. Izrazio je nadu za jačanjem suradnje u ostalim sportovima, kao tenisu i taekwondou, s obzirom na hrvatska postignuća.
 
Veleposlanik Mihelin rekao je kako snažno vjeruje u bilateralnu sportsku suradnju i njezino daljnje jačanje te razmjenu znanja i iskustva između hrvatskih i kineskih sportaša i stručnjaka, istaknuvši boravak profesora Knjaza u Kini kao jasan pokazatelj aktivne sportske suradnje između Hrvatske i Kine, Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Kineziološkog fakulteta i Pekinškog sportskog sveučilišta. Spomenuvši svoj nedavni posjet pokrajini Shandongu i Sportskom sveučilištu Shandonga, veleposlanik je rekao kako je Hrvatska u svijetu, pa tako i u Kini, posebice prepoznata po nogometu i nogometašima te izrazio nadu u daljnji nastavak suradnje u tom području, kao i u drugim sportovima u kojima ostvaruje zapažene uspjehe, poput vaterpola, rukometa i tenisa.
 
Sugovornici su se složili kako prostora za daljnje jačanje suradnje postoji i kroz mehanizam koordinacije u sportu u sklopu Suradnje Kina-SIE, gdje će po njegovom pokretanju Hrvatska biti zadužena za ljetne sportove, a Slovenija za zimske sportove.

Pisane vijesti