Veleposlanik Mihelin u pokrajini Shandongu s ciljem promicanja sportske suradnje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
JINAN, QINGDAO – Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr. sc. Dario Mihelin boravio je u jednoj od najpropulzivnijih, najmnogoljudnijih (100 milijuna ljudi) i gospodarski najjačih kineskih pokrajina, Shandongu od 3. do 5. travnja, gdje je glavna tema bila daljnji razvoj hrvatsko-kineske sportske suradnje. Naime, Sportsko Sveučilište Shandong, koje ima tri kampusa u pokrajini, rasadnik je sportskih talenata u Narodnoj Republici Kini, a trenutno je njihov prioritet izgradnja posebnih nacionalnih akademija za nogomet i košarku, velebni objekt koji bi trebao biti dovršen do sredine iduće godine, a nalazi se u gradu Laixi, stotinjak kilometara udaljenog od Qingdaa, s čime je veleposlanika upoznalo vodstvo sveučilišta na čelu s tajnikom KPK Wangom Yijem i predsjednicom Sveučilišta Mao Lihong.
 
Sportsko Sveučilište Shandong željelo bi razviti suradnju sa sportskim institucijama u Republici Hrvatskoj, naročito u nogometu, jer smatraju našu zemlju nogometnom velesilom pa je zato veleposlanik tijekom posjeta pokrajini imao priliku osvjedočiti se u brojnost sportskih projekata koje planiraju te razgovarati s pokrajinskim dužnosnicima o mogućnostima jačanja sveukupne suradnje. Naročito impresivan je bio doček na samom Sveučilištu gdje su studenti na posebnoj priredbi pokazali svoje umijeće u nekoliko disciplina, od plesa i akrobacija pa do tradicionalnog kineskog kung fua.
 
Nacionalna akademija za nogomet jedina je takve vrste u Narodnoj Republici Kini, nogomet je izuzetno popularan sport u Shandongu, pa tako u pokrajini čak nekoliko klubova igra u kineskoj superlizi. Cilj je još viši standard igre i učenje od najboljih pa je tako s kineske strane pokrenuta inicijativa za traženjem partnera u Hrvatskoj koji bi svojim znanjem i ekspertizom pomogli unaprjeđenju kineskog nogometa. Suradnja je svakako otvorena i u drugim sportovima, ali nogomet je apsolutni prioritet.
 
Tijekom boravka u Shandongu veleposlanik je imao izuzetno sadržajne razgovore sa zamjenikom guvernera pokrajine, Dengom Yunfengom koji je pokazao inicijativu i spremnost za suradnjom ne samo u području sporta, već i decentralizirane suradnje, gospodarstva i turizma, a sastao se i sa zamjenikom gradonačelnika Qingdaa Wangom Boom koji je izrazio želju posjetiti našu zemlju kako bi se odnosi produbili, naročito s Rijekom, koja je već godinama grad prijatelj Qingdaa, desetmilijunskog kineskog turističkog i lučkog odredišta, vrlo poznatog diljem svijeta po proizvodu koji nosi njegov ime – pivu Tsingtao – proizvodnju kojeg su u Kinu doveli Nijemci 1903. godine.

Pisane vijesti