Veleposlanik Mihelin predstavio mogućnosti za ulaganja u RH u okviru zelenog gospodarstva

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanik RH u NR Kini mr. sc. Dario Mihelin predstavio je u utorak, 25. travnja 2023. godine u okviru događanja naziva Executive Dialogue on Opportunities for Strategic Investments and Partnerships in Green Economy u organizaciji tvrtke China Global Advisory, dosege Republike Hrvatske u zelenoj i digitalnoj tranziciji i mogućnosti za ulaganja u Republici Hrvatskoj u okviru zelenog gospodarstva.
Govore veleposlanika Mihelina i sedam za tu prigodu odabranih veleposlanika (Urugvaja, Indonezije, Ekvadora, Španjolske, Jordana, Brazila i Luksemburga) sa zanimanjem su pratili čelnici brojnih kineskih tvrtki pod vodstvom najvećeg trgovinskog udruženja u Kini China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery and Electronic Products (CCCME,), među kojima je svakako potrebno istaknuti tvrtke SINOMACH, Power China, Energy China, CRRC i CITIC, velikog interesa za globalna ulaganja i partnerstva u projektima zelenog gospodarstva.
Predstavljajući dosadašnje dosege Republike Hrvatske u zelenoj i digitalnoj tranziciji, veleposlanik Mihelin osvrnuo se na ciljeve postavljene Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030. godine, naglasivši očekivano smanjenje emisije CO2 za 45% i prestanak korištenja ugljena do 2033. godine, a možda i ranije. Naglasio je kako će Hrvatska do 2030. godine postići stopu od 39% obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji, koristeći pritom vlastite potencijale energije vjetra i sunca, bioplina, biogoriva, geotermalne energije i energije iskorištenih vodnih snaga. Globalnom cilju zaštite oceana Hrvatska će pridonijeti vlastitim primjerom, s namjerom da do 2030. godine zaštiti 30% morskog područja Jadranskog mora unutar nacionalne nadležnosti, kazao je veleposlanik. Govoreći o velikom potencijalu Republike Hrvatske u projektima obnovljivih izvora energije, veleposlanik se osvrnuo na uspješno ostvareno ulaganje i projekt kineske državne tvrtke Norinco International, Vjetroelektranu Senj, puštenu u rad u prosincu 2021. godine. Vjetroelektrana Senj najveći je hrvatski vjetropark i ujedno najveće kinesko ulaganje u Hrvatskoj.

Pisane vijesti