Veleposlanik Mihelin sudjelovao na svečanosti puštanja u probni rad Vjetroelektrane Senj, najvećeg kineskog ulaganja u RH

Veleposlanik mr. sc. Dario Mihelin sudjelovao je u utorak, 7. prosinca 2021. godine, u pekinškom dijelu svečanosti puštanja u probni rad Vjetroelektrane Senj, koju je u Zagrebu simbolično, pritiskom gumba, zajedno s veleposlanikom NR Kine u RH Qijem Qianjinom i potpredsjednikom Uprave Norinco Intenational Wangom Yitongom, u probni rad pustio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Svečanost se u Pekingu održala u sjedištu kineske državne tvrtke China North Industries Group - Norinco, uz prenošenje glavnog zagrebačkog događaja. Na svečanosti su govorili predsjednik Uprave tvrtke China North Industries Group Jiao Kaihe, veleposlanik RH u NR Kini mr. sc. Dario Mihelin, veleposlanik NR Kine u RH Qi Qianjin te zamjenik predsjednika Državnog vijeća za razvoj i reformu Ning Jizhe.
Vjetroelektrana Senj najveći je hrvatski vjetropark i najveće kinesko ulaganje u Hrvatskoj, vrijedno oko 230 milijuna eura. Sastoji se od 39 vjetroagregata pojedinačne snage 4 MW, na površini od 65 kilometara četvornih, od čega se 29 vjetroagregata nalazi na području Grada Senja, a 10 na području Općine Brinje. Ukupna snaga vjetroparka iznosit će 156 MW, a godišnje će proizvoditi 530 milijuna kWh električne energije. Radovi na izgradnji vjetroparka započeli su 20. srpnja 2019. godine. Službeni početak rada vjetroparka očekuje se do kraja 2021. godine i operativno će se koristiti barem sljedeće 23 godine.
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako upravo ovakvi projekti omogućuju ostvarenje jednoga od glavnih nacionalnih ciljeva - povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 30% već sljedeće godine - te izrazio uvjerenje u ostvarenje željenoga investicijama poput Vjetroelektrane Senj, kojom je tvrtka Norinco postala jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj. Poruku skupu uputio je i predsjednik kineskog Državnog vijeća Li Keqiang u kojoj je naglasio kako se ovom iznimnom suradnjom Kine i Hrvatske osnažuje i suradnja u području zelenog gospodarstva i održivog razvoja između Kine i Europske unije te je istaknuo mogućnosti Suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe.
U obraćanju uzvanicima iz Pekinga, veleposlanik Mihelin također je naglasio kako je projekt vjetroparka posebno značajan u kontekstu predanosti Hrvatske na povećanju udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji i potrošnji, a sam vjetropark pušta se u probni rad na kraju 2021. godine, proglašene Godinom suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe u zelenom razvoju i zaštiti okoliša.
U prigodi svečanosti veleposlanik Mihelin sastao se s predsjednikom grupe Norinco Zhangom Guanjieom, koji je iskazao interes za daljnja ulaganja kineske tvrtke u projekte obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj.
O događaju je izvijestila kineska državna televizija CCTV (https://bit.ly/3pznxtu) i novinska agencija Xinhua (https://bit.ly/31My3oN).


Fotografije 1, 2, 4 i 5 su vlasništvo tvrtke Nornico.

Pisane vijesti