Veleposlanik Mihelin na Imperial Springs International Forumu na temu „Multilateralizam 2.0: globalna suradnja u postpandemijskom razdoblju“

  • Slika
  • Slika
Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr. sc. Dario Mihelin sudjelovao je 5.-6. prosinca 2021. na prestižnom Imperial Springs International Forumu koji se u online i uživo formatu održao u Conghui, u blizini grada Guangzhoua na jugu Kine. Glavna tema Foruma bila je „Multilateralizam 2.0: globalna suradnja u postpandemijskom razdoblju". Domaćin je bilo Svekinesko društvo prijateljstva na čelu s energičnim Linom Songtianom, u suradnji s Madridskim klubom, pokrajinskim vlastima Guangdonga te Udrugom prijateljstva i razmjene Kina-Australija.

Na nekoliko panela govorilo se o svim suvremenim izazovima: gospodarskom i društvenom razvoju u kontekstu ostvarivanja Agende 2030 i postpandemijskog oporavka,  nekonvencionalnim globalnim izazovima i odgovoru na njih, odgovornosti i djelovanju čelnika za budućnost svijeta, očuvanju multilateralizma i preoblikovanju sustava globalnog upravljanja. Ovaj Forum okuplja predstavnike Madridskog kluba (koji okuplja bivše državnike), kineske i svjetske intelektualce te odabrane diplomate koji raspravljaju o ključnim svjetskim temama, s ciljem jačanja međusobnog razumijevanja s Kinom, a održao se po šesti puta. Otvaranju skupa nazočio je i potpredsjednik Narodne Republike Kine Wang Qishan, dok se video porukom obratio kineski predsjednik Xi Jinping. Online su sudjelovali i glavni tajnik UN-a António Guterres, predsjednik Madridskog kluba Danilo Türk, a na jednom od panela i nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović. 

Veleposlanik Mihelin govorio je na panelu koji je za temu imao globalno zdravlje i suradnju, a u kojemu je naglasio važnost učinkovitog multilateralizma s osloncem na postojeći sustav UN-a i u ovom području, ulogu Republike Hrvatske u promicanju inicijative Jedno zdravlje, koja uključuje i pravo na zdravlje i zdravi okoliš, te važnost globalnog pristupa borbi protiv pandemija, uključujući i upravo postignuti konsenzus Svjetske zdravstvene skupštine o otpočinjanju pregovora o protupandemijskom pravnom instrumentu u okviru Svjetske zdravstvene organizacije. Ujedno se osvrnuo na važnu ulogu koju je u stvaranju Svjetske zdravstvene organizacije, ali i razvoju kineskog zdravstvenog sustava imao dr. Andrija Štampar što i nije toliko poznato kineskoj javnosti. Veleposlanik je naglasio i donacije Republike Hrvatske u cjepivima, samostalno i kroz djelovanje EU-a, čime je i naša zemlja dala doprinos globalnoj borbi protiv epidemije, ne zaboravljajući na one kojima cjepivo nije bilo dostupno.

 

Pisane vijesti