Republika Hrvatska postala punopravna neregionalna članica Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB)

Veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini mr. sc. Dario Mihelin položio je u petak, 17. prosinca 2021. godine, ispravu o pristupu Republike Hrvatske Statutu Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB), čime je Republika Hrvatska postala punopravna neregionalna članica AIIB-a, ujedno njezina 88. članica.

Na prigodnom sastanku prije svečanosti predaje isprave, primitka potvrde o članstvu i isticanja zastave Republike Hrvatske u AIIB-u, predsjednik AIIB-a Jin Liqun zaželio je dobrodošlicu novoj članici i čestitao Republici Hrvatskoj na članstvu, izrazivši pritom uvjerenje kako će ono doprinijeti jačanju održive gospodarske razvojne suradnje Republike Hrvatske s Azijom. Budući da AIIB može financirati projekte i na neregionalnom teritoriju (poput Hrvatske), prvenstveno u okviru onih ulaganja čiji je cilj podupiranje trgovine i povezivanje s regijom, veleposlanik Mihelin pozdravio je upravo interes i mogućnost ulaganja AIIB-a u infrastrukturne projekte (željezničku infrastrukturu i luke), kao i u projekte proizvodnje, skladištenja ili prijenosa obnovljive energije u Republici Hrvatskoj, osvrnuvši se pritom na uspješno ostvarene projekte Pelješkog mosta i Vjetroelektrane Senj.

Azijska infrastrukturna investicijska banka (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), sa sjedištem u Pekingu, NR Kina, međunarodna je razvojna banka osnovana 2015. na inicijativu Vlade NR Kine. Svrha AIIB-a je poticanje održivog gospodarskog razvoja, stvaranje bogatstva i poboljšanje infrastrukturne povezanosti na geografskom području Azije i Oceanije te Ruske Federacije, ulaganjem u infrastrukturu i druge proizvodne sektore. Dodatno, AIIB promiče regionalnu suradnju i partnerstva u rješavanju izazova razvoja, usko surađujući s drugim multilateralnim i bilateralnim razvojnim institucijama. Između ostaloga, u tom kontekstu AIIB-u je dodijeljen status stalnog promatrača pri Općoj skupštini te Gospodarskom i socijalnom vijeću UN-a.

Banka je operativna od siječnja 2016. godine, a njezin temeljni kapital iznosi 100 milijardi USD, raspodijeljeno na 1 milijun dionica, svaka vrijednosti 100 tisuća USD. Od sredine 2017. godine, prema ocjeni vodećih rejting agencija, AIIB nosi vrhunski AAA/Aaa rejting.

Očekuje se kako će članstvo Republike Hrvatske u AIIB-u povećati vidljivost hrvatskih tvrtki na natječajima u okviru projekata koje Banka financira u navedenoj regiji, ali i šire. Prijavljivanjem na natječaje AIIB-a, hrvatske tvrtke imat će mogućnost doprinositi robnoj razmjeni Republike Hrvatske i ove značajne regije te ojačati i svoje reference te iskustvo sudjelovanja na međunarodnim natječajima, što će u konačnici doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva Republike Hrvatske.

Pisane vijesti