Veleposlanik Mihelin s ravnateljem Instituta za međunarodne odnose Wangom Chaom

Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Dario Mihelin susreo se s ravnateljem Instituta za međunarodne odnose i nekadašnjim zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine zaduženim za Europu Wangom Chaom. Institut je usko povezan s Ministarstvom vanjskih poslova NR Kine, svojevrsni je think-tank i aktivan dionik međunarodne suradnje NR Kine.

Tijekom srdačnog razgovora dvojica sugovornika su se prisjetila brojnih zajedničkih aktivnosti i projekata na kojima su radili u cilju daljnjeg unaprjeđenja odnosa Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine,  posebice službenog posjeta kineskog premijera Republici Hrvatskoj i sastanka na vrhu Suradnje država Srednje i Istočne Europe i NR Kine u Dubrovniku, u travnju 2019. godine.

Osvrnuli su se i na posve nove okolnosti i izazove koje je donijela pandemija virusa COVID19. Međutim, tijekom pandemije pokazala se i solidarnost, međusobno razumijevanje i simpatije koje dvije zemlje gaje jedna za drugu, ne samo na državnoj razini, već i na razini županija i gradova. Prvo su hrvatski gradovi i županije spremno pomagali Kini, a onda kineski njima kada se pandemija proširila na Europu. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima i o odnosima Kine s Europskom unijom, kao i o ključnim pitanjima globalne multilateralne suradnje te o povijesnim posebnostima prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje je, unatoč drugačije zacrtanom rasporedu, u izazovnim uvjetima pandemije pokazalo izuzetnu snalažljivost te uspješno osiguralo djelovanje Europske unije pa i glede jačanja odnosa s NR Kinom.

 



Priopćenja